Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Bewoners: geen nachtvluchten en in weekend uitslapen

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 581 
|
 digikrant.noordhollandsdagblad.nl 
Bewoners_logo_2x.png

Door Frans van den Berg

SCHIPHOL - Geen nachtvluchten op Schiphol meer en in het weekend pas vanaf 9 uur. Dit zeer verstrekkende plan brengt de bewonersdelegatie vandaag in tijdens de vergadering van de Omgevingsraad Schiphol.

Op de luchthaven waren vorig jaar nog 32.000 nachtvluchten. De nacht is de periode tussen 23 en 7 uur. De andere 468.000 vluchten worden overdag uitgevoerd. Maar juist de nachtvluchten zorgen voor slaapverstoring en zijn daarom slecht voor de gezondheid van omwonenden.

Ook in de Tweede Kamer wordt al langer aangedrongen op minder nachtvluchten. Voor een nachtverbod lijkt geen meerderheid. Tijdens het Kamerdebat donderdag werd wel gevraagd om concrete voorstellen voor vermindering. Minister Cora van Nieuwenhuizen wil daar nog dit jaar mee komen. Het is ook een onderwerp dat bij de gesprekken met KLM over een lening aan bod komt.

De minister benadrukte wel dat niet zomaar landingsrechten voor de nacht kunnen worden ingetrokken. Ook wil ze eerst op een rij zetten wat de economische gevolgen zijn. In de nacht zijn er vrachtvluchten, maar in de zomer ook veel vakantievluchten en KLM heeft enkele intercontinentale vluchten die heel vroeg aankomen. „Tevens zetten we op een rij hoe andere luchthavens in het buitenland dat doen. Er wordt wel steeds gesteld dat Frankfurt geen nachtvluchten heeft, maar vanaf kwart over vijf gaat het daar weer los. Op zoiets zitten omwonenden van Schiphol niet op te wachten.”

Minimumprijs

Internationale regelgeving blijft het ook lastig maken om specifieke vluchten op Schiphol te weren of te verplaatsen naar regionale luchthavens als Eelde of Maastricht. Een plan van enkele Kamerleden om in navolging van Oostenrijk een minimumprijs voor tickets in te voeren om dumping in de periode na corona te voorkomen, strookt volgens de minister niet met Europese regels. In de Tweede Kamer is daarvoor ook geen meerderheid.

Het tienpuntenplan waar de bewonersdelegatie donderdag mee naar buiten kwam, werd in de Kamer niet besproken. Het wordt wel de inbreng van de bewonersdelegatie bij de inspraak over de Luchtvaartnota. Het plan om behalve een nachtverbod ook nog eens in het weekend te kunnen uitslapen en daarom Schiphol pas om negen uur ’s ochtends te openen, is op voorhand politiek onhaalbaar. Daarnaast wil de bewonersdelegatie dat het aantal vluchten per uur omlaag gaat, moet altijd via de procedure van een glijvlucht (stiller) worden geland en mag minder vaak een tweede start- of landingsbaan worden ingezet.

Plannen die alleen haalbaar zijn wanneer de huidige capaciteit van 500.000 vluchten drastisch wordt beperkt. Voor een dergelijke forse krimp is in de Tweede Kamer in ieder geval geen draagvlak. Dat weet ook de bewonersdelegatie, die niet voor niets pleit voor de bouw van een luchthaven in zee. Maar ook voor een dergelijk miljardenplan is in de Tweede Kamer geen meerderheid te vinden.

Bekijk bericht op "digikrant.noordhollandsdagblad.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Michel uit Wijk aan zee

Wat denkt die bewonerscommissie nou! Wat een egoïsten zijn dat! Ga toch eens nadenken om dat vliegveld in zee.
Als mijn tuintje maar schoon is! Zo zijn ze al decennia bezig om de troep bij andere mensen te deponeren. Het begon in de jaren 70 met de zwanenburgbaan!

Ja hier komen ook die vliegende herrie en klimaat slopende herriebakken over........ook in de nacht. Maar dat vliegveld in zee is een vrijbrief voor die luchtvaartmaffia om zonder limiet te groeien. Daar gaat het klimaat,Moedertje Aarde.........

Dat niet alleen.......denkt deze bewonerscommissie wel eens na hoe dit betaald gaat worden? Alle projecten van dit soort formaat zijn een financiële debacle van jewelste geweest. Gaat de bewonerscommissie dit financieren met hun hard verdiende aowtje en pensioen inleveren! Weggegooid geld is dit waanzinnige hersenspinsel! Over 50/60 jaar kan je pootje baden in Amersfoort aan zee!
Ik hoop dat ik er dan niet meer ben en lig ik ergens onder de groene zoden, maar ik heb wel even een verantwoordelijkheid naar mijn opvolgers.....de volgende generatie en die willen ook leven.
alstublieft.

Dus stop met dat idiote vliegveld in zee en verzin wat anders wat mij en honderd duizenden andere kustbewoners, mensen die iets verder land inwaarts wonen een hoop stront gaat opleveren!.
Blijf van de zee af.......Laat de Kust met rust! Dank u.


Geplaatst door Marc uit Almere

Beste Michiel, 20 kilometer uit de kust geeft volgens jou flinke overlast? Hoeveel vluchten komen er dan over jouw dak??? Iig niet de vluchten het oosten.

Geplaatst door John Damen uit Amsterdam

Beste Michiel, in Osaka en Hongkong zijn tientallen jaren geleden al vliegvelden gebouwd in zee op eilanden opgespoten door het Nederlandse bedrijven...Trouwens wel een van de Maasvlakte, de Noord Oostpolder en de afsluitdijk gehoord. Schiphol in zee levert ook weer land op. En de vervuiling? 30 miljoen vluchten per jaar, mondiaal gezien daar pakt Nederland 1,5% van. Oja in Nederland zijn 3 hypermoderne kolencentrales gesloten. China heeft er 10.000. Oude vuile centrales en honderden zijn in aanbouw.

Geplaatst door Michel uit Wijk aan zee

Geachte reageerders, allereerst is mijn naam Michel en geen Michiel.

Dan het volgende, gezien uw beide reacties speelt voor u alleen de overlast van de vliegtuigen.
De overlast vind ik ik ook bijzonder vervelend en hoogst irritant.
Wat ik echter veel belangrijker vind is Moedertje Aarde, daar is er maar 1 van.

Dank u.