Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Bevlogen ideeën. Over een gezonde leefomgeving en de toekomst van de luchtvaart.

 |
 Geplaatst door: 2eHans 
 |
 Bekeken: 513 
|
 OZV 
OZV_logo_nieuw-1.png

Op 2 februari 2021 van 20.00-21.30 uur organiseert de Stichting Omgeving Zonder Vlieghinder in het kader van de komende Tweede Kamerverkiezingen een Webinar over de invloed van de toekomstige ontwikkelingen rond Schiphol op een gezonde leefomgeving.

In onze regio, het noordelijk deel van Zuid Holland hebben we vaak te maken met overlast van erg laagvliegende vliegtuigen. Landend vliegverkeer leidt in onze regio, omdat de toestellen vaak over grote afstand laag overvliegen tot veel geluidsoverlast. Als bewonersorganisatie betogen we al jaren dat dit niet nodig is en dat de hinder minder kan! Toch gebeurt het niet. Er is veel onderzoek gedaan naar het effect van vliegtuiglawaai. Een van de conclusies is dat de kwaliteit van de leefomgeving ernstig wordt aangetast.

Tijdens het webinar staat het effect van vliegtuigen die vaak op vol motorvermogen laag overkomen op onze gezondheid, centraal. In het verlengde hiervan wordt ingegaan op de vraag hoe wonen en Schiphol samen kunnen gaan. Om meer inzicht te krijgen in de noodzaak van zo’n grote internationale luchthaven in ons land gaan we ook kort in op de betekenis van Schiphol voor onze economie en welvaart.

De avond is bestemd voor de bewoners van de Leidse Merenwijk tot aan Noordwijk.

Daarnaast is de avond ook bestemd voor politici op lokaal en regionaal niveau. We vragen hen de ‘boodschappen’ uit onze regio over te brengen aan de Tweede Kamer. Zij, de leden van Tweede Kamer –waarvoor half maart verkiezingen worden gehouden- gaan over de vraag ‘hoe verder met de luchtvaart in Nederland’

De opzet van het webinar is dat naar aanleiding van een korte inleidingen door een panel en u als publiek over een aantal op stellingen wordt gediscussieerd. De onderwerpen zijn Luchtvaart en Gezondheid; Luchtvaart en Wonen en Luchtvaart en Economie. Over de stellingen zal ook worden gestemd.

Programma:

Korte inleidingen door:

Ingrid Zandt, GGD Kennemerland over het effect van de luchtvaart op de gezondheid van omwonenden;
Peter Glasbeek, wethouder Oegstgeest over wonen en luchtvaart;
Walter Manshanden, wetenschapper over de betekenis van Schiphol voor de Nederlandse economie.
Na iedere inleiding een discussie over 2 stellingen door 2 leden van het panel. In het panel hebben zitting:

Abdelhaq Jermoumi (raadslid PvdA Leiden);
Marcus Rolloos (raadslid VVD Oegstgeest);
Kardien de Werker (raadslid VVD Teylingen);
Arjan de Kok (oud CDA wethouder Oegstgeest);
Gerard van de Breevaart (statenlid CU/SGP Zuid Holland);
Marleen Schreuder (raadslid GL Leiden) en
Jeroen Heuvelink (statenlid D66 Zuid Holland).
Als deelnemer aan het webinar kunt u op de presentaties en de discussie over de stellingen reageren via de chat-functie. Reacties hierop van inleiders en panelleden.

U wordt gevraagd over de stellingen te stemmen.

Aan het einde wordt, zo mogelijk de ‘balans’ van de publieksstemmen opgemaakt.

Als laatste onderdeel van de avond zal Matt Poelmans, bewonersvertegenwoordiger in Omgevingsraad Schiphol in het kort en op hoofdlijnen ingaan op de toekomstige overlegstructuur voor Schiphol. Dit op basis van het in december jl uitgebrachte advies van de Commissie van Geel.

We sluiten het webinar af rond 21.30 uur. Optioneel (als u daar zin in heeft) kunt u online de video van de Koepel Amsterdamse Schipholgroepen over alternatieve Luchtvaartnota ‘Voorzichtig vliegen naar 2050’ bekijken.

Aanmelden voor deelname
Om u van te voren aan te melden voor het webinar kunt u een e-mail stuurt naar mail@ozv.nu. Enkele dagen voorafgaand aan de bijeenkomst sturen wij u dan een link die u toegang geeft tot onze MS Teams-omgeving. Deze link zult u op de dag zelf ook op onze website kunnen vinden.

Voor alle duidelijkheid: Vanwege de corona-maatregelen gaat het om een digitale bijeenkomst.

Bekijk bericht op "OZV"

Reacties op dit bericht