Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Bestuurders kiezen voor investeren in vliegveld Eelde

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 923 
|
 dvhn.nl (22-11-2016) 
hv_overig_1504.jpeg

Investeren in Groningen Aiport Eelde (GAE) biedt het beste perspectief voor Noord-Nederland. Dat concluderen de provinciale bestuurders in Groningen en Drenthe.

Die keuze maken ook burgemeester en wethouders van Tynaarlo en Groningen. De gemeentebestuurders in Assen leggen het voorstel over de toekomst voor de luchthaven in net iets andere woorden op tafel. Ze willen van hun raadsleden weten of ze willen investeren in Eelde of dat ze de huidige situatie willen continueren. Burgemeester en wethouders van Assen willen bovendien van de raad weten hoe ze aankijken tegen verkoop van de aandelen. Assen bezit tien procent.

De investering die in het toekomstperspectief ‘Toegangspoort van het Noorden’ wordt gevraagd is 46 miljoen euro, waaronder een routefonds van 10 miljoen euro. De komende maanden gaan de aandeelhouders op zoek naar aanvullende publieke (veiligheidsregio’s) en private (bedrijfsleven) dekkingsbronnen.

Het college van Groningen verwacht forse bijdragen van overheden, zoals beide provincies en ook een flinke bijdrage vanuit het bedrijfsleven.

De structuur van de luchthaven moet veranderen, legt Groninger wethouder Joost van Keulen (VVD) uit. ,,Het vliegveld moet straks uit een deel vastgoed en een exploitatiedeel bestaan. Het eerste is eigendom van de overheden en voor het tweede moet een commerciële partij worden gezocht. Zo is het nu ongeveer ook met Martiniplaza geregeld. Het gebouw is van de gemeente en een commerciële partij doet de exploitatie.’’

Een derde voorwaarde (in Groningen) is een extra pakket investeringen in milieuvriendelijke maatregelen. In Stad zitten de bestuurders niet allemaal op één lijn. Wethouder Mattias Gijsbertsen (GroenLinks) gaf aan dat hij tegen het investeren in het vliegveld is.Lees hier .


Bekijk bericht op "dvhn.nl (22-11-2016)"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Wim uit Castricum

Het kost wederom wat gemeenschapsgeld, maar dan hen je uiteindelijk niks.

Geplaatst door Michiel uit Voorschoten

Groningen Eelde Airport is nooit rendabel geweest. Het aantal passagiers voor plezier vluchtjes naar de zon is niet groot genoeg. Inwoners van Eelde hebben jarenlang tegen de luchtvaart lobby in het Noorden gevochten om de baanverlening tegen te houden. Nu kunnen er grotere jets landen en opstijgen en gaat wederom een rustiek prachtig stuk landschap rond Groningen verloren door lawaai en vervuiling. Dat weet ik want wij gaan ook hier regelmatig op vakantie, hoewel niet zo erg als bij Eindhoven Airport.
Vraag maar eens aan de inwoners van Haren en Glimmen e.o. over de jarenlange overlast van de KLM vliegschool die tig keer per dag met tweeprops over hun huizen scheerden.
Gewoon net als LH Twente deze overbodige fossiele investering stopzetten en het vliegveld ombouwen tot een natuurgebied.