Platform Vlieghinder Kennemerland
 

BenW ontstemd over plotselinge toename nachtvluchten

 |
 Geplaatst door: 2eHans 
 |
 Bekeken: 1092 
|
 Gemeente Castricum 
BenW ontstemd over plotselinge toename nachtvluchten

BenW van Castricum voelen zich overvallen door de plotselinge aankondiging van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) om zeker een jaar het aantal nachtvluchten boven de gemeente te verdubbelen. Het college heeft LVNL gevraagd deze maatregel in Castricum te komen toelichten. Op woensdag 27 mei is er een informatiebijeenkomst in het gemeentehuis.

LVNL heeft de gemeente gemeld dat per 28 mei een nachtelijke aanvliegroute wordt gesloten. Het gaat om de aanvliegroute vanaf Hoorn naar de Polderbaan. Als reden geeft LVNL dat zijn planningsysteem niet nauwkeurig genoeg is om vluchten uit het oosten en het westen op elkaar te laten aansluiten voor een landing op de Polderbaan. Daarmee zou de onderlinge afstand tussen vliegtuigen onvoldoende zijn gewaarborgd.

Het gevolg is dat de alle vliegtuigen die landen op de Polderbaan over Castricum en Limmen komen. Het gaat om een toename van circa 39 naar 69 nachtvluchten (bij wind uit het zuiden). Deze maatregel is tijdelijk: LVNL hoopt uiterlijk 1 juli volgend jaar een nieuwe oplossing te kunnen toepassen.

Afgelopen maandag is de gemeente op de hoogte gesteld. Burgemeester en wethouders zeggen onaangenaam verrast te zijn door dit nieuws, zeker ook gezien de korte termijn waarop de maatregel wordt ingevoerd. Het college deelt het standpunt van provinciaal; gedeputeerde Talsma die in een brief aan LVNL stelde dat de LVNL voldoende gelegenheid had met betrokkenen te overleggen.

Het college onderschrijft het verzoek van de gedeputeerde om de voorgenomen routewijziging uit te stellen en eerst met de betrokken gemeenten en de Omgevingsraad Schiphol te overleggen, tenzij de veiligheid in het geding is.

De gemeente heeft LVNL gevraagd om de maatregel toe te lichten aan de inwoners. Dat gebeurt op een informatiebijeenkomst op woensdag 27 mei, van 19.30 tot 21.00 uur in het gemeentehuis.

Castricum bekijkt samen met de Omgevingsraad Schiphol welke stappen verder mogelijk zijn.

Bekijk bericht op "Gemeente Castricum"

Reacties op dit bericht