Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Belastingvrij vliegen kost schatkist 2 miljard per jaar

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1103 
|
 natuurenmilieu.nl - 17-10-2018 
logo_natuur_en_milieu.jpg

De Nederlandse schatkist loopt per jaar 2 miljard euro mis, doordat er op vliegen geen belasting geheven wordt. Dat blijkt uit onderzoek (Lees hier) naar de echte prijs van vliegtickets dat Natuur & Milieu heeft laten uitvoeren. “Dat vliegen slecht is voor klimaat, luchtkwaliteit en gezondheid wisten we al. Maar het blijkt nu dus ook een aanslag op onze schatkist te plegen”, aldus directeur Marjolein Demmers.

Als de luchtvaart net zo belast zou worden als alle andere sectoren, zou de prijs van een vliegticket 35% hoger liggen. Daar komt nog eens een prijsstijging van 28% bij als ook de kosten van schade door vliegen aan klimaat, luchtkwaliteit en gezondheid doorberekend zou worden. Bij elkaar ligt de echte prijs van een vliegticket dus 63% hoger. Demmers: “Absurd natuurlijk. De schadelijk lage prijs van vliegtickets zorgt ervoor dat we steeds meer gaan vliegen. Terwijl we juist minder zouden moeten gaan vliegen.”

Meebetalen
In een jaar tijd maakt 58% van de volwassen Nederlanders een vliegreis. “Bijna de helft van de Nederlanders vliegt dus niet, maar draait wel op voor de gemiste belastinginkomsten en de maatschappelijke kosten van de luchtvaart”, aldus Demmers. Daarbij zijn de uitkomsten van het onderzoek aan de conservatieve kant. Voor geluidsoverlast is bijvoorbeeld nog geen rekening gehouden met nieuwe, strengere WHO-normen. En voor zaken als infrastructuur rond luchthavens en uitstoot van ultrafijnstof zijn te weinig gegevens beschikbaar voor een goede berekening.

Oneerlijk goedkoop
Natuur & Milieu wil dat de prijzen van vliegen eerlijker worden. “Vliegen is oneerlijk goedkoop. Duurzame alternatieven als de trein lijken daardoor duurder en zijn zo voor veel mensen geen aantrekkelijk alternatief”, aldus Demmers. De organisatie is positief over het voorgenomen besluit van het kabinet om een vliegtax in te voeren, maar noemt het wel slechts een eerste stap naar een eerlijker prijs.

Gemiddelde ticketprijs
De huidige gemiddelde prijs van een enkele vliegreis is € 195. De echte prijs is bijna € 320. Daarvan is € 37 BTW, € 32 accijns en € 55 maatschappelijke kosten. Het onderzoek laat zien dat hoe langer de vlucht hoe groter het relatieve verschil tussen huidige en echte prijs. Dat komt met name doordat er op langere afstand meer broeikasgassen worden uitgestoten en de schade aan het klimaat dus groter is.

Petitie
Natuur & Milieu lanceert woensdag een petitie over het belasten van de luchtvaart. Onder de titel ‘Vlieg op met belastingvrij vliegen!’ wordt iedereen opgeroepen via www.eerlijkvliegen.nl (zie hier) zijn of haar handtekening te zetten. De opgehaalde handtekeningen wil Natuur & Milieu aanbieden aan staatssecretaris Snel van Financiën en minister Van Nieuwenhuizen van I&W.

Naar de petitie: hier.

Bekijk bericht op "natuurenmilieu.nl - 17-10-2018"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Michel uit Wijk aan zee

Super actie deze petitie, gelijk getekend en ingestuurd. Eigenlijk ben ik ook benieuwd wat de ziektekosten en het verlies aan arbeid zijn die door de vliegerij word veroorzaakt.
Als dat ook in de miljarden loopt dan kan je shithol mooi opdoeken.

Geplaatst door anoniem1

Daar komt nog eens een prijsstijging van 28% bij als ook de kosten van schade door vliegen aan klimaat, luchtkwaliteit en gezondheid doorberekend zou worden

Dit is erg genereur voor de sector. Deze schade is vrijwel niet te berekenen of in te schatten maar zeker veel hoger dan 28%.

Geplaatst door anoniem1

Belasting vrije zone Schiphol begint voor de sector zelf al ruim voor de douane.
idiot gedoe.

Geplaatst door anoniem1

Toch maar even nagevraagd bij een aantal mensen in mijn omgeving. De typische doelgroep van de vvd. 2 verdieners met goede banen,meerdere keren per jaar een vliegreis makend. Helft stemt ook op vvd (andere helft d66).

Dat er geen btw op vliegtickets zit dat wist de helft niet eens. Zonder uitzondering vond men het absurd dat er geen btw op vliegtickets zat en iedereen was voorstander van invoeren hoge btw op vliegtickets,ondanks dat deze groep zelf vaak vliegt.

Dat is hoe Nederland denkt,werkelijk iedereen vind het absurd dat er geen belasting/btw zit op tickets,al helemaal als je vervolgens de co2 discussie erbij gaat betrekken en de maatregelen voor andere uitstoot. Dat zal ook uit de internet consultatie voor Schiphol kunnen blijken maar daar word uiteraard niet naar gevraagd. Consultatie zonder context en achtergrond.
Ook daarom is de consultatie een gotspe,men heeft niet de intentie om te doen wat bevolking graag ziet. die 19% btw op tickets die komt er nooit ondanks dat een grote meerderheid bevolking dat volstrekt normaal zou vinden en ook een erg belangrijk punt in de discussie over Schiphol en co2.Geplaatst door Elodie uit Wintelre

Het is enerzijds raar dat er geen belasting zit op de tickets en kerosine. Anderzijds als er wel belasting op komt, dan wordt dit geld NIET besteed om de omwonenden te compenseren. Nee dat wordt o.a. gebruikt om extra wegen naar Schiphol en andere vliegvelden van Schiphol aan te leggen. Degene die overlast heeft schiet er helemaal niets mee op. Toch kan het heffen van belasting de vliegliefhebber toch andere gedachten brengen. Dat hoop ik dan toch.

Geplaatst door anoniem1

Dat is de hoop,dat men minder gaat vliegen. Maar is niet alleen dat,het is ook eerlijker en logischer.
Het is raar om de meest vervuilende co2 bron waar tegenover de co2 uitstoot een relatief kleine economische waarde staat,het meest te stimuleren ten koste van betere alternatieven. Klinkt gechargeerd maar daar komt het wel op neer. Is omgekeerde milieu politiek,meest vervuilende meest stimuleren. En nooit is dit een punt van discussie geweest tot voor kort.

Voor omwonenden is er geen hoop denk ik,althans niets dat realistisch is. Schiphol blijft doordenderen,
De enige oplossing is verhuizen,hoe moeilijk en ingrijpend dat ook is als je ergens jaren hebt gewoond. Hele situatie kan mij echt heel verdrietig maken:(

Geplaatst door M uit U

Op een treinkaartje zit BTW. Op de groene stroom die NS inkoopt, zit BTW. Van de zotte dat vliegtickets en kerosine belastingvrij zijn. Ik betaal me scheel aan de pomp voor een litertje benzine terwijl tegelijkertijd de Boeings gesubsidieerd boven me bulderen.

Geplaatst door M uit Heemskerk

Door de nachtvluchten ben ik niet volledig aan het werk en zit ik in de ziektenwet sinds 2017, baal er verschrikkelijk van, ben er al voor verhuist, maar niet vergenoeg blijkbaar.