Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Badhoevedorp: ’Geen huizen naast startbanen’

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 312 
|
 noordhollandsdagblad.nl - 02-11-2018 
hv_geluidshinder_2813.jpeg

Door Bart Boele

Een woonwijk bouwen vlak naast drie startbanen van Schiphol, doe het niet. Er is grondgeluid, fijnstof en gevaar voor de volksgezondheid. Die boodschap heeft Ciska Spikker van de dorpsraad Badhoevedorp voor de gemeenteraad van Haarlemmermeer.

Het gaat om de bouw van honderden woningen in project de Schuilhoeve in Badhoevedorp-Zuid, tussen het centrum en de omgelegde A9. Spikkers oproep is om er geen woningen te bouwen, maar een park aan te leggen dat het geluid van Schiphol dempt en de lucht zuivert.

Haar oproep is niet aan de coalitiepartijen PvdA, VVD, HAP en D66 besteed. Ook Forza is positief. Het CDA vindt het Schuilhoeveplan met kunst- en vliegwerk in elkaar gezet en vraagt om groen. GroenLinks wijst er op dat de maatregelen tegen grondgeluid in Hoofddorp-Noord nog altijd niet optimaal zijn en heeft veel vraagtekens. Een Haarlemmermeer is tegen het bouwplan.

’Prachtplan’
Dick den Butter (Christenunie-SGP) vindt het een prachtplan maar zoekt een pragmatische oplossing: begin met woningbouw langs de geluidswal die bij de A9 komt. Dat heeft als buffer van geluid en fijnstof een positief effect op de woningen die later volgen. Dat zegt hij omdat de ontwikkelaar circa tien jaar de tijd krijgt om de wijk te realiseren. CDVP, GroenLinks en HAP sluiten zich bij die suggestie aan.

Zo eenvoudig ligt het niet, reageert VVD-wethouder Derk Reneman. ,,We zullen er alles aan doen, maar ik kan niets garanderen. De realisatie van de wijk ligt in de handen van de ontwikkelaar die daar tien of twintig jaar over mag doen.’’ Zo zijn de afspraken in het verleden gemaakt.

De Schuilhoeve komt niet uit de lucht vallen. Er werd eerder al een bestemmingsplan voor gemaakt, dat in 2014 door de Raad van State gedeeltelijk werd vernietigd na bezwaren van Schiphol en de KLM. In de herkansing is overleg met hen gezocht en gekeken naar optimale oplossingen om woningen zo dicht bij een luchthaven te bouwen. Schiphol en KLM gaan daarmee akkoord. Bewoners van de nieuwe wijk wordt vooraf gezegd dat ze naast een vliegveld wonen met alle gevolgen van dien.

100 miljoen
De Schuilhoeve hoort, zoals D66-veteraan Denise Abbas aanhaalt, bij de afspraken rond de omlegging van snelweg A9. Om die weg, rond 1960 dwars door Badhoevedorp aangelegd, weg te krijgen besloot Haarlemmermeer om circa 100 miljoen aan de omlegging mee te betalen. Dat geld moet komen uit de herontwikkeling van Badhoevedorp: woningbouw en een winkelcentrum op de plek waar eens de A9 lag.

Bekijk bericht op "noordhollandsdagblad.nl - 02-11-2018"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Bob

"In de herkansing is overleg met hen gezocht en gekeken naar optimale oplossingen om woningen zo dicht bij een luchthaven te bouwen. Schiphol en KLM gaan daarmee akkoord. Bewoners van de nieuwe wijk wordt vooraf gezegd dat ze naast een vliegveld wonen met alle gevolgen van dien."

Zie Truc 15 uit "Liegen en Bedriegen" (doelgroep: Schiphol Schoelje SS):

Truc 15 – Monddood maken
Een geniale gedachte waarmee verdere groei gewoon door kan gaan is om mensen bij het kopen van een nieuwbouwwoning in de omgeving van Schiphol te laten tekenen, dan men accoord gaat met de aanwezigheid van lawaai nu en in de toekomst, omdat men nu eenmaal dicht bij Schiphol komt te wonen, waar men blijkbaar zelf voor kiest.

Voeg daarbij een kettingbeding in de koopovereenkomst op straffe van een boete, dan heeft u de toekomstige omwonenden echt goed te pakken. Laat ze vervolgens geen aanspraak kunnen maken op subsidieregelingen of schadevergoedingen en verwijs ze naar de gemeente voor klachten en aansprakelijkheid voor nadeel of schade.

U kunt dan een nieuwe vliegbaan of meer vliegtuigbewegingen (vtb’s) toevoegen, men heeft immers getekend om niet te protesteren of te klagen. Waarvoor mensen tekenen weten ze toch niet. Kat in het bakkie!

Dat men dit mensen met goed fatsoen niet kan aandoen hoeft u niet te vermelden. Pas op voor gewetensbezwaren uwerzijds!

Stel ook dat vanwege de veiligheid bewoners ontziende praktijken helaas moeten vervallen, waarmee verdere groei is ‘veiliggesteld’