Platform Vlieghinder Kennemerland
 

B en W zien na toezegging staatssecretaris niets in lobby rond vliegveld Lelystad

 |
 Geplaatst door: 2eHans 
 |
 Bekeken: 728 
|
 De Drontenaar 
tb_vliegtuig_KLMCITYHOPPER.jpg

GroenLinks heeft nul op het rekest gekregen bij haar streven naar een lobby richting Tweede Kamer over de groei van vliegveld Lelystad. Wethouder Dirk Minne Vis ziet dat helemaal niet zitten. Er zijn volgens hem geen nieuwe feiten en staatssecretaris Sharon Dijksma heeft toegezegd dat er geen sprake is van versnelde groei.

De Alderstafel adviseert het kabinet over luchtvaartzaken. Paul Vermast (GroenLinks) was na het lezen van het jaarverslag van deze Alderstafel ongerust geworden. Hij meende te lezen dat het vliegveld in Lelystad veel sneller gaat groeien dan afgesproken.

Aanname klopt niet


„Deze aanname klopt niet helemaal”, reageerde wethouder Vis. Volgens de wethouder is er nog steeds sprake van maximaal 10.000 vliegbewegingen in de eerste vijf jaar na de opening van het vernieuwde vliegveld in 2019.

Voor een verdere groei moet er eerst een aanpassing van de hele ‘luchtruimtestructuur’ boven Nederland plaatsvinden. De staatssecretaris heeft de procedure daartoe in gang gezet, maar heeft meteen aangegeven dat dit proces enkele jaren duurt.

Stapsgewijs groeien


Als die aanpassing van het luchtruim gerealiseerd is, mag vliegveld Lelystad volgens afspraak stapsgewijs groeien naar eerst 25.000 en dan 45.000 vliegbewegingen. Voorafgaand aan elke stap wordt er geëvalueerd en bij die gesprekken wordt ook de gemeente Dronten betrokken.

„Wij hebben altijd gezegd: 25.000 vliegbewegingen vinden wij meer dan genoeg”, zei Dirk Minne Vis, „Die slag hebben wij helaas verloren. Er kàn gegroeid worden naar 45.000, maar dan moet er wel eerst een flinke aanpassing plaatsvinden.” Hij wees erop dat meer dan 45.000 niet mogelijk is, omdat er dan eerst een nieuwe Milieu Effect Rapportage (MER) moet komen.

Geen vertrouwen in Alderstafel


Volgens Paul Vermast is het primaire doel van de Alderstafel een groei naar 45.000 vliegbewegingen. Als het gaat om het nakomen van afspraken heeft de fractievoorzitter van GroenLinks ‘niet heel veel vertrouwen in de Alderstafel’.

„Wij gaan nu geen lobby opzetten naar de Tweede Kamer; niet omdat wij alle vertrouwen hebben in Alderstafel, want dat is niet het geval”, reageerde de wethouder. Zijn standpunt is ingegeven door de mondelinge toezeggingen van de staatssecretaris. Op de schriftelijke bevestiging van die toezeggingen zit hij nog te wachten.

Bekijk bericht op "De Drontenaar"

Reacties op dit bericht