Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Awacs-vliegtuigen mogen blijven vliegen

 |
 Geplaatst door: 2eHans 
 |
 Bekeken: 1721 
|
 rechtspraak.nl 
gh_vliegtuig_030504_1902GNDSC02129.jpg

De voorzieningenrechter in Roermond heeft vandaag een verzoek om de vluchten van Awacs-vliegtuigen boven Nederland stop te zetten afgewezen.

Waar ging de zaak over?


De Vereniging Stop Awacs Overlast wil beëindiging van geluidsoverlast veroorzaakt door Awacs‑vliegtuigen in Schinveld en Brunssum. In 2012 wees de minister van Defensie een verzoek van de vereniging om maatregelen tegen de geluidsoverlast te nemen af. Bezwaren tegen die afwijzing verklaarde hij ongegrond. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State oordeelde in maart van dit jaar dat dat besluit niet goed is onderbouwd. De minister moest opnieuw beslissen en een beter gemotiveerd besluit nemen. De vereniging vroeg vervolgens een voorlopige voorziening: zij vroegen de rechter om te bepalen dat de Awacs-vliegtuigen - in afwachting van de nieuwe beslissing van de minister - niet meer boven het Nederlands grondgebied mogen vliegen.


Beslissing van de voorzieningenrechter


Toewijzing van het verzoek, zo constateerde de rechter, zou vergaande consequenties hebben. Het zou namelijk betekenen dat op zeer korte termijn alle vluchten met Awacs-vliegtuigen moeten worden gestaakt. Eind juli wordt een nieuwe beslissing van de minister op de bezwaren van de vereniging verwacht. Of die bezwaarprocedure een positieve uitkomst voor de vereniging gaat hebben, is nog onzeker. Uit de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State volgt namelijk dat de minister de kans krijgt om zijn besluit te voorzien van een nieuwe (betere) motivering. Gelet op deze omstandigheden acht de voorzieningenrechter de zaak niet zo spoedeisend dat een voorlopige voorziening moet worden getroffen. Hij heeft het verzoek daarom afgewezen.

Bekijk bericht op "rechtspraak.nl"

Reacties op dit bericht