Antiluchtvaartlobby ruikt bloed
Door Paul Eldering
SCHIPHOL - De antiluchtvaartlobby ruikt bloed. Actiegroepen, omwonenden van luchthavens en sommige politici werken steeds meer samen om de ’vlieggroei’ in Nederland te stoppen. „Als het moet met keiharde protesten.”
Dat bleek op de eerste bijeenkomst van de clusterclub ’Eerlijk over vliegen’, die een website lanceert. Ook gevestigde milieuorganisaties sluiten zich eensgezind aan.
„We willen één front vormen tegen de sterke luchtvaartlobby die het alsmaar voor elkaar krijgt om Den Haag zo gek te krijgen verder te groeien tegen onze belangen in. Dat betekent gezondheidsproblemen, meer herrie en minder veiligheid”, zei ir. Sijas Akkerman van Natuur- en Milieufederatie Noord-Holland.
Hij wil ’alle leugens en bedrog’ rond Schiphol en andere vliegvelden aan de kaak stellen. „We gaan Nederlanders vragen om mee te doen aan een Schiphollen-top-10. De overheid en vliegsector maken afspraken met groepen burgers die vaak bewust zijn verdraaid, zodat ze nooit waargemaakt kunnen worden.”
Vlieglawaai
De maatschappelijke druk tegen vlieglawaai en fijnstof in drukbevolkte regio’s, recreatie- en natuurgebieden wordt volgens Akkerman groter. „Daarom verenigen alle critici zich nu om samen een vuist te maken tegen geknoei met geluidcijfers en allerlei mythes, valse beloftes en misstanden.”
Als voorbeeld noemt Akkerman de nachtvluchten op Schiphol, waar bewoners veel hinder van ondervinden. „Het zouden er zogenaamd maximaal 29.000 mogen zijn, maar in werkelijkheid zijn het er wel 34.000. Die halve waarheden zijn mensen beu.”
Op de bijeenkomst vrijdag was de stemming ronduit vijandig. „We worden constant belazerd, ook door overheden. Het vertrouwen is weg. Onjuiste, verhullende of vage berekeningen pikken we niet langer”, was overal te horen.
De minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen heeft afgelopen week een onderzoek ingelast naar de nachtvluchten. De komende tijd zal ze advies inwinnen waarna ze een beslissing neemt.
Schiphol inkrimpen
Ook gingen stemmen op om het aantal vluchten op Schiphol op termijn te laten inkrimpen van 500.000 naar 300.000. „Dat kan echter alleen als er genoeg betaalbare alternatieven zijn, zoals de snelle trein in Europa”, stelde bewonersvertegenwoordiger Matt Poelmans.
Vliegmaatschappijen en bedrijfsleven willen doorgroeien naar tenminste 650.000 vluchten. Fysiek is er op Schiphol zelfs capaciteit voor 800.000 vluchten, bevestigen luchtvaartexperts Hans Heerkens van Universiteit Twente en Joris Melkert van de TU Delft.
„De innovatiekracht om stille vliegtuigen te produceren blijft achter bij de groei van de jaarlijkse wereldluchtvaart van 5 procent. Waardoor de geluidsoverlast rond vliegvelden per saldo niet afneemt”, meent Melkert.
Geplaatst door anoniem uit Gouda Oost