Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Andere vliegroute Lelystad over IJsselmeer en Noordzee

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 612 
|
 barneveldsekrant.nl 
hv_vliegtuig_2255.jpeg

EDE De gemeenteraad van Ede zal een alternatieve vliegroute over het IJsselmeer en de Noordzee op tafel leggen bij de Tweede Kamer, in het licht van het nieuw te openen Lelystad Airport. Het is bekend dat Ede - samen met een aantal Veluwse gemeenten - huiverig is voor de geluidsoverlast van veel laag overkomende vliegtuigen.

Dit plan werd aangekaart in een motie door de fractie Democratische Kiezers Ede (Alexander Vos de Wael), ChristenUnie, SGP, CDA, D66 en PvdA. ,,Het alternatief vergroot de complexiteit voor de Luchtverkeersleiding en vraagt daarom meer kwaliteit en/of capaciteit, omdat de route tactisch gescheiden zou moeten worden. Bovendien zou er dan iets meer brandstof gebruikt worden, al hoeft dat niet het geval te zijn, omdat laagvliegverkeer vaak meer brandstof gebruikt. Maar weegt dat op tegen het voordeel dat de vliegtuigen dan niet meer over het 'oude land' vliegen?"

IETS OM
De alternatieve route zorgt ervoor dat vliegtuigen iets om moeten vliegen van en naar Lelystad Airport. De Edese fracties vinden echter dat dit belang niet opweegt tegen het feit dat geluidsoverlast, milieubelasting, veiligheidsrisico's en economische schade in de toeristische sector op de Veluwe op die manier worden voorkomen.

TRANSPARANTIE
De lokale politici wijzen er ook op dat het proces en het gebrek aan transparantie het vertrouwen in de overheid hebben geschaad, zoals het rapport 'Een Ander Geluid' van de bewonersdelegatie laat zien. Bovendien zouden de gehanteerde criteria en (af)weging van de belangen bij alternatieve routes nooit echt inzichtelijk zijn gemaakt. ,,Er zijn meer complexe gebieden waar zich meerdere vliegvelden op korte afstand van elkaar bevinden en dit geen probleem is voor de luchtverkeersleiding en piloten. Kijk maar naar Londen en omgeving, met zes vliegvelden."

VOOR- EN NADELEN
Het verleggen van de vliegroutes moet volgens de raad recht doen aan de zorgen die uitgesproken zijn met betrekking tot de ontwikkeling van Lelystad Airport en het vertrouwen in de overheid en het proces kan herstellen. Ede zal de minister verzoeken de voor- en nadelen van de route over het IJsselmeer en de Noordzee op een rij te zetten en inzichtelijk te maken hoe deze voor- en nadelen zich verhouden tot de route over het 'oude land', waarbij duidelijk wordt hoe de belangen worden gewogen.

DUIDELIJK SIGNAAL
De motie zal ook gedeeld worden met de regio Food Valley en de provincies Gelderland en Overijssel met het verzoek om landelijke politici uit te nodigen voor een (werk)bezoek. ,,We moeten gewoon een heel duidelijk signaal afgeven dat we vinden dat de vliegroutes niet over Ede heen moeten gaan", aldus Vos de Wael in een toelichting. ,,Deze alternatieve route hadden we al eens ingediend, maar kregen er nog geen reactie op. Op deze manier brengen we hem opnieuw onder de aandacht", reageerde wethouder Leon Meijer.

GroenLinks steunde donderdagavond de motie als enige partij niet, omdat de fractie überhaupt tegen opening van Lelystad Airport is. ,,Met een alternatieve route verleg je het probleem", aldus fractievoorzitter Ellen Out.

Bekijk bericht op "barneveldsekrant.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Frans uit Wapenveld

Ik heb vernomen dat zo’n route niet kan omdat de Waddenzee een oefengebied is van de luchtmacht.