Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Amira (17) weigert vliegtuig in te stappen voor schoolreis: ‘Slecht voor het klimaat’

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1095 
|
 rtlnieuws.nl - 2703-2019 
me_vliegtuig_IMG_0712.jpg

De hele klas van Amira zit komende maandag in het vliegtuig naar Rome voor een studiereis, maar Amira niet. Ze is tegen vliegen, vanwege de impact op het milieu. "Wij zijn de jonge generatie, wij gaan de gevolgen straks merken."

Toen Amira uit Hardenberg hoorde dat ze met alle 5-vwo klassen van het Vechtdal College naar Rome zouden gaan, kon ze haar geluk niet op.

Nog nooit gevlogen
Maar toen ze hoorde dat ze met het vliegtuig zouden gaan, kreeg ze meteen haar bedenkingen. "Vliegen is gewoon slecht voor het milieu. Je merkt nu in Nederland ook de gevolgen van de klimaatverandering, bijvoorbeeld de droogte van afgelopen zomer."

Zoveel impact heeft een vliegvakantie
Dit is je uitstoot per kilo als je met vier personen op vakantie gaat naar:
Frankrijk met een auto + een tent = 750 kilo CO2
Frankrijk met de trein + een hotel = 1500 kilo CO2
Frankrijk met het vliegtuig + een hotel = 2550 kilo CO2

Canarische eilanden met het vliegtuig + een hotel = 4600 kilo CO2

Curaçao met het vliegtuig + een hotel = 10.500 kilo CO2

Bali met het vliegtuig + een hotel = 16.000 kilo CO2
Ter vergelijking: de CO2-uitstoot van een gemiddeld huishouden is 20.500 kilo per jaar.
Bron: Milieu Centraal

Sceptisch
Amira is klimaatbewust. Ze is vegetariër en eet zoveel mogelijk biologische streekproducten. Net als haar ouders en broertje. Als gezin hebben ze nog nooit gevlogen. En Amira is dat ook niet van plan.

Daarom kaartte ze haar probleem aan bij de schoolleiding. "Die hadden het nog nooit meegemaakt. Ze waren in het begin ook sceptisch, ze konden zich niet inleven in het feit dat iemand niet wil vliegen vanwege het klimaat."

Miniatuurvoorbeeld Lees ook:
'Ploftickets' voor 10 euro: 'Dat kan toch niet?'
Maar Amira hield voet bij stuk. Tegelijkertijd wilde ze de reis met al haar klasgenoten eigenlijk niet missen. "Ik wilde niet vliegen, maar ik wilde wel naar Rome." Dus ging ze op zoek naar alternatieven, want er zijn natuurlijk meer wegen die naar de hoofdstad van Italië leiden. "Ik dacht eerst aan de trein, maar dat vond ik te makkelijk."

Elektrische auto
Al snel bedacht ze iets uitdagenders: een elektrische auto. "Ook omdat veel mensen denken dat je daarmee niet op vakantie kunt. Ik wil laten zien dat dat wél kan."

De school stond inmiddels achter haar plannen, dus ging ze langs een aantal autobedrijven. "Ik legde daar mijn idee uit en vertelde erbij waarom ik het wilde doen." Bij autobedrijf Lesscher was het raak: "Zij waren onder de indruk van mijn idee en stelden een elektrische auto beschikbaar, zodat ik tóch mee naar Rome kan."

Superveel zin
Vrijdag vertrekt Amira. Samen met haar moeder, want zelf heeft ze geen rijbewijs. "We vertrekken in de middag en hopen zondagavond aan te komen. De rest van de school komt maandag. Ik heb er superveel zin in."

Amira hoopt dat mensen door haar actie zelf ook gaan nadenken over het klimaat. "Ik doe dit ook om een discussie op gang te brengen. Ik hoop dat mensen gaan nadenken en misschien ook tot de conclusie komen dat het beter is om niet met het vliegtuig te gaan. Het zou helemaal mooi zijn als er straks scholen zijn die door deze actie op zoek gaan naar alternatieve manieren om op schoolreis te gaan."

Bekijk bericht op "rtlnieuws.nl - 2703-2019"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Bob uit Uitgeest

Ik hoop op veel navolging hiervan!

Geplaatst door Annelie uit Amstelveen

Mijn god, vliegen is het goedkoopste massavervoer ter wereld, er worden hele woongemeenschappen voor geofferd. Ikzelf ben gevangen in het lawaai en diep bedroefd elke dag weer. Elke dag lawaai, nooit de deur open, geen rust meer. En het gaat niet stoppen vrees ik, de hebzucht is veel en veel te sterk, de hebzucht van het reizen en de goedkoopte race is een heroïne, het beloningssysteem in de hersenen is geactiveerd en daardoor wordt realiteitszin en beschaving zwaar aangetast. Deze vlieghel is algemeen geaccepteerd. En dat is heel erg griezelig

Geplaatst door Bob uit Uitgeest

Met de nieuwe leden van de provinciale staten afkomstig uit het FvD (Forum voor Demagogie) verwacht ik nog een sterkere achteruitgang. Dit land gaat naar de ratsmodee!

Geplaatst door Annelie uit Amstelveen

Ja Bob, het is waar. Ik heb gelukkig erg genoten van je website Liegen en bedriegen. Echt geweldig! (maar ook confronterend omdat het allemaal waar is). Heldendom! We blijven strijden!

Geplaatst door Michel uit Wijk aan zee

Dit land is samen met Moedertje Aarde al jaren naar de ratsemedee, helaas staan we erbij en kijken ernaar .........Moedertje Aarde is uitgehuwelijkt aan groot-industrieëlen met alleen m

Geplaatst door Michel uit Wijk aan zee

et alleen maar financieël gewin als oogmerk. Exploitatie staat voorop en slopen van Moedertje Aarde het intereseerd ze geen ene kont.


Geplaatst door Michiel uit Oegstgeest

Een fietstochtje van Haarlem naar Den Haag door de Bollenstreek leerde mij dat je continue in een lawaaizone zit van laagvliegende zwartrokende vogeltjes. De oude vogeltjes zijn het ergst en lijken het laagst over te komen. Kan toeval zijn. In ieder geval heb ik de echte vogeltjes, waarvan er steeds minder zijn door het oprukken van de bebouwing en het verkeer, niet goed kunnen horen.
Mijn volgende fietstocht is gepland van Doetichem naar Enschede. Ben benieuwd hoe stil het daar nog is? Wanneer gaat Lelystad ook al weer open?

Geplaatst door jan Griese uit Amstelveen

@Bob, In N H komt mogelijk een College Gr Links -VVD PS Bob wil je nog eens je tel opgeven: 0297-582336 Bij voorbaat dank ! gr Jan