Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Amby schrikt wakker door overlast vliegverkeer

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1014 
|
 limburger.nl 
gh_vliegtuig_030504_1902GNDSC02129.jpg

Overal in Maastricht werkgroepen tegen de overlast van vliegveld Maastricht Aachen Airport. Daar stuurt de nieuwe lokale afdeling van Milieudefensie op aan.
Buurtplatform Amby hield dinsdagavond een informatiesessie, met als speciale gast econoom Wim Derks van de ‘Alliantie Tegen Uitbreiding MAA’.

Hij memoreerde dat de verlengde startbaan gedoogd wordt, zodat vrachtvervoerders met volle tanks rechtstreeks naar Amerika kunnen vliegen. "Het vliegveld wil een verviervoudiging van het vracht- en passagiersverkeer in 2024, ten opzichte van 2015.”

Corendon
De Alliantie probeert nu ook voet aan de grond te krijgen in Maastricht, waar sinds de komst van Corendon het aantal overvliegende voertuigen flink is gestegen. "En dat zal verder stijgen. Corendon gaat ook in de winter doorvliegen, stalt meer vliegtuigen op ‘Beek’ en misschien vestigt ook internetgigant Alibaba zich bij het vliegveld.”

Een inwoner van Amby, dat in Maastricht het dichtst bij MAA ligt, meende dat vliegtuigen soms maar zo’n honderd meter boven zijn huis vliegen. Een wijkgenote vertelde dat ze bij elke vlucht een overlastmelding indient. "Heel eenvoudig, je downloadt het formulier en je kunt telkens binnen twee seconden een melding doen. Of moet ik me beperken tot de ‘erge’ vliegtuigen?”

Klachten
Juist niet, meende Derks: "Het overgrote deel van de melders denkt: ik heb één keer geklaagd, dus ze weten het wel. Maar de provincie zal bij weinig klachten zeggen: zie je wel, het gaat prima.”

Paul Rutten, bekend van Klaor Loch, vertelde dat deze organisatie verder gaat als Milieudefensie Maastricht. "Zo krijgen we gemakkelijker studenten die onderzoek voor ons doen, de naam Klaor Loch was daar te Maastrichts voor.”

Ultra-fijnstof
Rutten hoopt dat zich overal in Maastricht werkgroepen vormen tegen de overlast qua geluid, maar zeker ook ultra-fijnstof. "Eén opstijgend vliegtuig stoot per seconde evenveel van dat spul uit als een miljoen vrachtauto’s.”

Rutten zei dat hij klachten krijgt uit heel Maastricht-Oost en het stadscentrum. In Amby worden Rutten en Derks alvast op hun wenken bediend. Voorzitter Leon Gadet van het Buurtplatform kondigde aan dat de werkgroep ‘Beperking Overlast Infrastructuur Amby’ zich ook over de overlast van MAA gaat buigen. "Die werkgroep kan best nog wat meer mensen gebruiken.”

Bekijk bericht op "limburger.nl"

Reacties op dit bericht