Platform Vlieghinder Kennemerland
 

‘Als ie er toch ligt, open hem dan’: pleidooi voor burgerluchthaven in Enschede

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 218 
|
 tubantia.nl - 07-11-2022 
vvd_verboden_in_te_rijden.png

Door Corine Engelbarts

Een burgerluchthaven trekt bedrijven aan, levert banen op en maakt Enschede als stad aantrekkelijker. Dat stellen de VVD in Enschede en BurgerBelangen Enschede. Zij willen dat Twente Airport weer een volwaardige burgerluchthaven wordt en stellen dat voor aan de rest van de gemeenteraad.

„Schiphol moet van een aantal vluchten af, Lelystad gaat nog lang niet open en Eindhoven zit ook vol.” Voor fractievoorzitter Malkis Jajan van de VVD is dat reden genoeg om te onderzoeken wat er voor nodig is om Twente Airport weer te openen. Hij wordt daarin bijgestaan door fractievoorzitter Barry Overink van BBE.

‘Fiets milieuvriendelijker’
Het is een opmerkelijk voorstel in de week van de klimaattop in Egypte en de heersende opvatting dat we met zijn allen het gebruik van fossiele brandstoffen moeten terugdringen. „Mensen willen toch vliegen in Nederland en Duitsland, wat we daar in Enschede ook van vinden.” Jajan spiegelt voor: „Dan kunnen we beter op de fiets naar de luchthaven hier, dan met de auto naar Schiphol.”

Misschien moeten we samenwer­ken met Münster. Wie zal het zeggen
Malkis Jajan, fractievoorzitter VVD


Hij was afgelopen zomer op de luchthaven en zag de lange landingsbaan van 3 kilometer liggen. „Als ie er toch ligt, open hem dan”. In zijn optiek kan de stad daar veel aan hebben. „Het is een boost voor de stad, we krijgen een beter vestigingsklimaat. Eindhoven is een mooi voorbeeld van een stad die dat goed doet.”

Münster
Hoe Jajan en Overink de opening van de burgerluchthaven voor zich zien is nog niet helemaal helder. „Dat moet onderzocht worden en meegenomen worden in toekomstige discussies over het gebied. Misschien moeten we samenwerken met Münster. Wie zal het zeggen.”

VVD en BBE proberen nu een politieke meerderheid te krijgen voor hun voorstel. Jajan verwacht dat PVV en Forum voor Democratie in elk geval aansluiten. Van de andere fracties weet hij het nog niet. „D66 en GroenLinks zouden eigenlijk moeten instemmen, omdat hun kiezers samen met VVD het meest vliegen”, weet Jajan.

De luchthaven sloot zo’n vijftien jaar geleden, nadat ook de vliegbasis dichtging en er geen luchtverkeersleiding en brandweer meer aanwezig was. In de jaren daarna is er geregeld gesproken over heropening van het vliegveld voor commerciële vluchten, maar daar zijn nooit genoeg medestanders voor gevonden.

Bekijk bericht op "tubantia.nl - 07-11-2022"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Jaap uit Bussum

Als die Enschedeërs zo graag een vliegveld willen, laten ze dan maar gelijk heel Schiphol overnemen. Maar misschien kunnen ze beter eerst even kijken (en luisteren) wat luchtvaart hier in de Randstad voor aantrekkelijkheid oplevert.

Geplaatst door B. van Marlen uit Uitgeest

Typisch weer die VVD, wat staat voor: Veel Vliegtuig Dreun! Men denkt alleen maar aan het grote geld, en heeft schijt aan de leefomgeving van alle omwonenden, met beweringen als: ‘Een burgerluchthaven trekt bedrijven aan, levert banen op en maakt Enschede als stad aantrekkelijker.’ Ja, voor de aandeelhouders en grootverdieners, die er zelf nooit onder wonen, maar dat zegt men er niet bij!

Ik stel: dit land is overvol en elke extra luchthaven verziekt het milieu en het klimaat nog verder. Kappen hiermee. U weet waarop u straks in maart niet op moet stemmen!

Geplaatst door Ed uit oegstgeest

Goed idee, kunnen we provincie hoppen, Noord Holland, Zuid Holland, Brabant, Limburg, Overijssel, Groningen. Heel Nederland een groot vliegveld. Alle winkels gelijk tax free want o zo goed voor het vestigingsklimaat. We maken van Nederland gewoon "Schiphol Country" met The Mall of the former Netherlands. Een groot shop, vreet en zuip festijn. En wat zullen we gelukkig zijn.

Reageren?

Let op! Door het plaatsen van een reactie gaat u akkoord met onze huisregels.