Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Almere blijft geloven in miljoeneninvestering bij Lelystad Airport

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1039 
|
 dichtbij.nl Editie: Almere 
hv_veiligheid_2916.jpeg

Door: Odeke de Jong, Dichtbijredacteur

ALMERE - Almere stapt niet uit OMALA, de ontwikkelingsmaatschappij die een groot bedrijventerrein bij Lelystad Airport wil aanleggen. Een meerderheid van de gemeenteraad wil net als wethouder van Economische Zaken Mark Pol (VVD) afwachten wat de Tweede Kamer besluit over de groei van de luchthaven in de provinciehoofdstad. GroenLinks en de PVV willen het liefst wel zo snel mogelijk uit OMALA stappen.

De gemeente heeft 4,3 miljoen euro uitgetrokken om te investeren in het bedrijventerrein, maar eerder dit jaar bleek uit onderzoek van Omroep Flevoland dat er nauwelijks interesse is voor het gebied. Er is namelijk nog geen enkele meter grond verkocht. Wel is er een natuurgebied aangelegd. ,,Natuurlijk zijn wij als GroenLinks voor meer natuur, maar hier lijkt mij het geïnvesteerde geld niet voor bedoeld", betoogde fractievoorzitter Willy-Anne van der Heijden donderdagavond tijdens de politieke markt.

Investeerders
De wethouder reageerde dat het nog te vroeg is om onomkeerbare besluiten te nemen, per slot van rekening is nog niet duidelijk of Lelystad Airport wel mag uitbreiden. Die beslissing valt in april. ,,Ik snap heel goed dat eventuele investeerders in het gebied afwachten. Het is nu nog heel onzeker om je bedrijf er te starten."

Voorzichtig
Hij stelt dat de gemeente heel voorzichtig omspringt met uitgaves in het gebied. Juist omdat de ontwikkeling van het vliegveld op zich laat wachten. ,,We geven alleen geld uit waar nodig. Sinds 2009 hebben wij maar één kavel gekocht. Ook is het aantal werknemers dat voor OMALA werkt teruggebracht." Er zijn op dit moment 2,85 fte werkzaam bij OMALA, waarvan 0,8 fte in vaste dienst.

Berekening
De PVV wil dat de wethouder uitrekent hoeveel het de gemeente zou kosten om uit de ontwikkelingsmaatschappij te stappen. Pol antwoordde dat het om minimaal 500.000 euro zou gaan. ,,Nog los van het verlies op de grondexploitatie. We rekenen nu op een positief rendement op de grond die wij daar bezitten."

'Worst case
De overige gemeenteraadsfracties willen dus afwachten. Een houding die Van der Heijden niet snapt. ,,We zijn als raad te weinig kritisch geweest. In het aan ons gepresenteerde businessplan in 2009 stond een 'worst case'-scenario opgenomen. Op dit moment halen we dat al niet eens."

Bekijk bericht op "dichtbij.nl Editie: Almere"

Reacties op dit bericht