Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Alleen geld voor gedeeltelijke aanpak HSL-lawaai

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1105 
|
 rijnmond.nl 
hv_geluidshinder_2813.jpeg


Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) heeft 50 tot 70 miljoen beschikbaar voor de aanpak van geluidsoverlast van de HSL-Zuid. Dat geld is niet voldoende om de verwachte overlast in 633 huizen in tien gemeenten waaronder Lansingerland aan te pakken.

Bij de aanleg van de HSL werd berekend dat de treinen bij 633 panden voor geluidsoverlast zouden gaan zorgen.
Mansveld schreef vorig jaar al aan de Tweede Kamer dat de kosten voor het terugdringen van het treingeluid haar ogen hoog zijn. Om alle problemen op te lossen zou tussen de 150 en 200 miljoen euro nodig zijn.

In de andere vier scenario's die Mansveld nu beschrijft wordt de geluidsoverlast voor (hooguit) 340 woningen opgelost. Eén van de geldbesparende oplossingen is volgens de staatssecretaris het niet aanpakken van overschrijdingen tot 2 dB. Dit omdat recente metingen van TNO hebben uitgewezen dat slechts 122 woningen overlast zouden ondervinden.

Mansveld gaat met haar voorstel langs de gemeenten. Met Lansingerland heeft ze nog geen afspraak. Na een eventueel akkoord met de gemeenten moet de Tweede Kamer nog goedkeuring verlenen. De kwestie moet voor de zomer zijn afgehandeld.

Het parlement riep de regering vorig jaar op werk te maken van het terugdringen van de geluidsoverlast door de snelle lijn. VVD-Kamerlid De Boer noemde het toen 'beschamend' dat omwonenden al jaren last hebben van het lawaai.

Mansveld belooft voor juni duidelijkheid te geven over de maatregelen die nodig zijn om de ergste overlast te verhelpen.

Bij de aanleg van de HSL waren al maatregelen genomen tegen lawaai, maar die blijken minder goed te werken dan toen werd gedacht.

Bekijk bericht op "rijnmond.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Wim uit Castricum

Wellicht dat VVD kamerlid De Boer ervoor kan zorgen dat mevrouw Mansveld (PvdA) ook even langs kan komen bij de omwonende van Schiphol? En wellicht dat TNO dan ook meteen even metingen van de geluidsoverlast kan verrichten.

Geplaatst door Jan Griese uit Amstelveen

Dat is een heel goede Wim ! Ondanks kabinetsbeloften al in 2002/ 2006 wordt er nog steeds NIET gemeten. Ons Polderlandje gleed intussen af naar een Bananenrepubliek, zeker wb Schiphol, Groningen en deze casus. Past naadloos in de Participatie maatschappij?

Geplaatst door S. van Halm uit Hoofddorp


Geplaatst door Jan Griese uit Amstelveen

Beste S. v/d Halm ... Dat Deja Vu heb ik al zeker 15 jaar .... Bert Wagendorp slaat elders hier de spijker op zijn kop... ! Trouwens welke waarden kwamen er uit dat mobiele Meetpunt ?
Ooit beloofde men een groot aantal mobiele badges in de Haarlemmermeer te aan veel huizen te plaatsen, om de Luchtkwaliteit te meten... Is Never nooit wat van gekomen.....
Destijds stonden Luchtkwaliteits meters destijds ten zuiden en westen van de luchthaven.... Bij onze overheersende windrichting Zuid West, meet je dus zo NIETS ! Die Meetstations hadden ten N. Oosten dienen te staan. Ik ken de situatie nu niet , maarals Stas Mansveld fijnstof gaat meten, dan maar alert blijven, WAAR ze dat gaan meten..