Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Alders: Lelystad snel nodig als overloop Schiphol

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1468 
|
 nhd.nl 
hvs_flybe_DSC_2547.jpg

Door Frans van den Berg

DEN HAAG - Vliegveld Lelystad als overloop voor Schiphol is sneller nodig dan iedereen denkt. Schiphol groeit dit jaar met 2,8 procent naar ruim 450.000 starts en landingen. ,,De luchthaven denkt volgend jaar op 470.000 uit te komen. Dat is een groei die boven ons meest optimistische scenario zit. In dat tempo zitten we zo tegen de grens van 600.000 vluchten aan. Met zo*n groei hebben we Lelystad al eerder dan voorjaar 2018 nodig'', voorziet Hans Alders.

De voorzitter van de Omgevingsraad Schiphol, het overlegplatform rond de luchthaven, werd donderdagavond door de Kamerleden van de commissie milieu en infrastructuur gehoord over de luchtvaartontwikkelingen.

Overigens kan Lelystad niet sneller worden opgeleverd: de startbaan moet worden verlengd, er is een nieuwe terminal nodig en wegenaanpassingen en een shuttlebus naar het treinstation zijn niet voor april 2018 klaar. Gefaseerd moet Lelystad de komende jaren uitgroeien naar 45.000 vluchten.

Eindhoven

De komende jaren moet de overloop dan ook echt deels op Eindhoven worden opgevangen. Dat bestaande vliegveld heeft al 10.000 extra vluchten gekregen en staat nu aan de vooravond van nog eens 15.000 vluchten. Daarmee komt het totaal op 43.000. ,,De overloop werkt, want Transavia heeft een deel van de operatie overgeheveld van Schiphol naar Eindhoven. Op Schiphol moet echt worden geprobeerd om de weinige ruimte vrij te houden voor intercontinentale vluchten'', bepleitte Alders.

Overigens zijn niet alle bewonersgroepen en gemeenten rond Eindhoven het eens geworden. Met name vluchten na 23 uur en op zondagochtend stuiten op verzet. Alders heeft daar geen akkoord kunnen sluiten. De politiek zal nu de knoop moeten doorhakken.

Bekijk bericht op "nhd.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Jaap uit Bussum

"In dat tempo zitten we zo tegen de grens van 600.000 vluchten aan," lees ik. De limiet was toch 500.000? Of heb ik iets gemist?

Geplaatst door anoniem

Wie nog in de randstad of noordholland blijft wonen is gestoord.
Het is nu wel volkomen duidelijk waar het heen gaat de komende jaren.

Vlucht nu als je dat kan,nu je huis nog wat opbrengt.
Over 5 jaar wil niemand er meer wonen.

Geplaatst door Jaap uit Bussum

@Anoniem. Heeft u dit zelf al gedaan, of bent u dat van plan, of woont u al in een blijvend luchtvaartarme omgeving?
Overigens moet je ook niet in de omgeving van Lelystad, Eindhoven, Maastricht, Rotterdam, Groningen en wie weet later ook Breda en mogelijk ook Twente gaan wonen. Blijft niet veel over.....

Geplaatst door gerard uit castricum

Jaap, je vergeet de Waddeneilanden, daar moet je ook niet zijn, evenals Limburg, want daar vliegen de militaire vliegtuigen je om de oren. Blijft over Gelderland en misschien Zeeland? Het aantal plekjes om heen te vluchten worden dun...

Geplaatst door Jaap uit Bussum

@Gerard. Vergeet Dwingeloo niet. Daar is het vanwege de schotels die daar staan ook nog erg rustig. Tenminste, de laatste keer dat ik daar op vakantie was...

Geplaatst door polderbewoner uit Biddinghuizen

Het uitbreiden van Lelystad Airport is van de grootste zotheid als je ook kijkt naar de situatie waar KLM zich nu in bevindt. Onder aanvoering van Jos Nijhuis en het Ministerie wordt schiphol volgevlogen met low-cost maatschappijen zodat ze kunnen laten zien dat de door Alders voorspelde groei er daadwerkelijk komt en uitbreiding Lelystad ook echt nodig is. Ondertussen krijgt KLM het alleen maar moeilijker. Onvoorstelbaar dat de huidige beleidsmakers door kunnen gaan met het uitvoeren van hun onzalige plannen waar steeds meer bewoners en belastingbetalers hinder van ondervinden.