Akkoord Schiphol is nog ver weg

Door Frans van den Berg
SCHIPHOL - Tot het laatste heeft Hans Alders gesleuteld aan nieuwe compromisteksten over de toekomst van Schiphol. De verdeeldheid is nog groot, ook binnen de bewonersgroep, zodat het twijfelachtig is of vandaag een akkoord haalbaar is.
„Tienduizend extra vluchten tot en met 2023 en daarna nog eens 15.000 tot 2030”, twitterde de bewonersgroep van de Aalsmeerbaan. Met die groei van 500.000 naar 525.000 zou de bewonersdelegatie vandaag akkoord gaan, zo beweerden zij.
De bewonersgroep Hoofddorp-Zuid liet al meteen weten dat voorstel onacceptabel te vinden. De achterban zou namelijk unaniem helemaal geen groei willen. Er wordt bij andere groepen ook gemopperd over het feit dat zij deze week niet worden geraadpleegd.
Van Ojik
Delegatieleider Kees van Ojik zit vandaag met twee andere bewoners aan de overlegtafel van Alders. Zij laten zich niet uit over het voorstel waar Alders tot gisteren nog aan heeft zitten schaven. „Een broedende kip moet je niet storen”, stelde Van Ojik eerder. Hij weet dat de achterban geen groei wil, maar hij denkt met een bescheiden groei toch een goede deal te sluiten voor bewoners. Hoe, is onduidelijk, maar een verdere beperking van het aantal nachtvluchten is een van de knoppen waaraan gedraaid kan worden.
Lelystad
Voor de luchtvaartsector steekt 525.000 vluchten wel schril af tegen de wens van 580.000 vluchten. Daarbij is essentieel of Lelystad opengaat. Daar kunnen tot 2030 dan 45.000 vakantievluchten vanaf Schiphol naar worden verplaatst, zodat maatschappijen als KLM op Schiphol kunnen groeien. Maar het is weer onzeker of en met welke vluchten Lelystad open gaat. „Mocht worden besloten dat Lelystad helemaal niet open gaat, dan kunnen we onze afspraken rond Schiphol op de brandstapel gooien. Dan hebben we een totaal nieuwe situatie”, wil Van Ojik wel kwijt.
Niet alleen de bewoners liggen dwars aan de onderhandelingstafel, ook de delegatie namens de provincies en gemeenten. Zij willen Schiphol wel laten groeien, maar willen geen vlucht naar voren. Eerst is juridische borging van het huidige stelsel tot 500.000 vluchten nodig en de openstelling van Lelystad. Pas daarna willen zij praten over groei.
Geplaatst door Wobbe uit Amsterdam
lees hier een aantal berichten op Twitter