Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Airport Eelde: Drones en vliegtuigen gaan niet samen

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1167 
|
 rtvdrenthe.nl 
hv_natuur_2296.jpeg


EELDE - Staatssecretaris Mansveld van Economische Zaken noemde het even tussen neus en lippen door tijdens het jaarlijkse gala van werkgeversorganisatie VNO-NCW Noord. Meld je als Groningen Airport Eelde aan om er een kenniscentrum voor drones te vestigen.

Volgens de staatssecretaris is dat goed voor de ontwikkeling van het vliegveld.

Maar of dat een goed idee is? Groningen Airport Eelde vindt het een sympathiek plan, maar zegt het niet te kunnen combineren met vliegverkeer. Havenmeester Onno de Jong: "Vliegtuigen en drones gaan niet samen. Dat stoort elkaar. Dat moet je doen op een plek midden in het land".

Drones zijn de toekomst
Volgens Mansveld is er behoefte aan een kenniscentrum voor drones. Dat zijn minivliegtuigjes waarmee je op hoogte met een camera rond kunt vliegen. Drones worden steeds vaker voor verschillende doeleinden ingezet. Ook in oorlogsgebieden als onbemande bommenwerpers. Maar drones zouden bijvoorbeeld ook pakketten kunnen vervoeren.

Inmiddels heeft voormalig vliegveld Twente zich gemeld vanwege de aanwezigheid van het oude vliegveld en de universiteit van Twente. Eelde zal zich niet melden bij het ministerie volgens De Jong. "Voorlopig in ieder geval niet".

Zoektocht naar geschikte plek
Mansveld heeft partijen opgeroepen om zich te melden als ze mee willen dingen naar een kenniscentrum voor drones. De staatssecretaris kijkt ook nog naar de regelgeving, want die is niet passend bij dit nieuwe fenomeen.

Door: Andries Ophof

Bekijk bericht op "rtvdrenthe.nl"

Reacties op dit bericht