Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Air Frans-KLM-CEO Smith snapt niet waarom er zo weinig verzet is tegen krimp Schiphol

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 914 
|
 luchtvaartnieuws.nl - 17-02-2023 
HvS_beleef_Schiphol.JPG

PARIJS - Air France-KLM-topman Ben Smith begrijpt niet waarom er in Nederland niet meer verzet is tegen de plannen van het kabinet om Schiphol in te krimpen naar 440.000 vluchten per jaar. In het maatschappelijk debat worden de voordelen van een sterke hub als Schiphol te weinig genoemd, zei Smith bij de presentatie van de jaarcijfers.

Volgens de Canadese topman biedt een sterke luchthaven enorme voordelen voor de Nederlandse economie, zoals het grote aantal rechtstreekse verbindingen met bestemmingen over de hele wereld. Andere landen van vergelijkbare omvang kunnen alleen maar dromen van zo´n sterke hub, zei Smith, en Nederland zou er daarom zuinig op moeten zijn.

"In Canada keken we vroeger met grote bewondering naar Schiphol", aldus de CEO.

Smith en KLM-topvrouw Marjan Rintel gaan hun best doen om de krimp te voorkomen, zo gaven beiden aan op de persconferentie over de jaarcijfers. Het kabinetsplan moet nog de zogeheten EU Balanced Approach-procedure doorlopen, en in dat proces gaat KLM alternatieven aandragen die effectiever zouden zijn om de overlast te verminderen.

Volgens Smith is bijvoorbeeld vlootvernieuwing, de aanschaf van nieuwe en stillere vliegtuigen, een veel beter middel. Hij noemde onder meer het vervangen van de Boeing 747 Freighters door nieuwe Airbus A350 Freighters. Dat gaat voor omwonenden echt een verschil maken, aldus de Canadees.

Rintel voegde daaraan toe dat het een grote negatieve impact gaat hebben op het netwerk en de mogelijkheden om te investeren in vlootvernieuwing als de krimp toch doorgaat. Smith waarschuwde: "Dat zou zeer slecht zijn voor het vestigingsklimaat. We doen ons best om de Nederlandse beleidsmakers daarvan te overtuigen en met alternatieven te komen."

Bekijk bericht op "luchtvaartnieuws.nl - 17-02-2023"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Marc B uit Almere

Deze mensen horen niet thuis in een gezonde maatschappij en dienen louter en alleen aandeelhouders, vliegfanaten en hun eigen diepe zakken. Deze mensen verdienen geen aandacht en horen niet thuis en het gesprek over hinder veroorzaakt door de luchtvaart. 10 jaar lang worden geluidsnormen en uitstoot gedoogd en hier komt nu een einde aan. Uiteindelijk is ook KLM een normaal bedrijf net als alle anderen en dienen zij de maatschappij en niet andersom. Daarbij is het niet ons probleem dat het verdienmodel van Air France / KLM niet toekomstbestendig is. Laat hen ook meer waardering tonen voor het feit dat zij zoveel (belasting-)voordelen genieten tov van andere bedrijven. Halen we deze vrijstellingen eraf dan gaan ze direct failliet. Kortom, zeur niet en pas je aan!!