Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Air France-KLM laat winstdoelstelling los

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1104 
|
 telegraaf.nl 
me_vliegtuig_vliegveld_IMG_0475.jpg

PARIJS (AFN) - Air France-KLM laat zijn winstdoelstelling voor de komende jaren los. De Frans-Nederlandse luchtvaartgroep dacht de brutowinst in de jaren tot en met 2017 met 8 tot 10 procent per jaar te kunnen opvoeren. Dat is onder de huidige marktomstandigheden echter te ambitieus, meldde het bedrijf donderdag.

In plaats van op winstgroei, zet Air France-KLM nu sterker in op bezuinigingen. De vliegkosten moeten de komende jaren met gemiddeld 1,5 procent per jaar omlaag. In september werd nog uitgegaan van een besparingsdoel tussen de 1 en 1,5 procent. Een concreet besparingsbedrag werd niet genoemd.
Afgelopen jaar kwam de brutowinst (ebitda) uit op 1,6 miljard euro, tegen 1,9 miljard euro in 2013. Het verlies onder de streep was met 228 miljoen euro wel flink kleiner dan een jaar eerder (1,8 miljard euro), maar destijds ontsierde een belastingtegenvaller het resultaat. De omzet daalde 2,4 procent tot 24,9 miljard euro.

Staking
Een staking van de piloten van Air France, die het operationele resultaat uiteindelijk met 425 miljoen euro drukte, zorgde voor een vertekend beeld. Daarvoor gecorrigeerd lieten de resultaten volgens het bedrijf wel een stijgende lijn zien.
De vooruitzichten zijn echter somber. De moordende concurrentie van prijsvechters en luchtvaartmaatschappijen uit het Midden-Oosten drukt ook dit jaar de omzet. Daar staat tegenover dat brandstof flink goedkoper is, maar dat effect wordt waarschijnlijk geheel teniet gedaan door de duurdere dollar.

Voorspellingen
Concrete voorspellingen voor 2015 deed Air France-KLM niet. De doelen die het bedrijf vooraf stelde voor 2014, moesten tot drie keer toe neerwaarts worden bijgesteld. ,,Voorzichtig'' was het sleutelwoord in de toelichting die topman Alexandre de Juniac gaf op de cijfers en prognoses voor 2015.
Air France-KLM schroeft zijn investeringen in zowel 2015 als 2016 met 300 miljoen euro omlaag. De nettoschuld, die afgelopen jaar als gevolg van de staking in Frankrijk is toegenomen, moet eind 2015 zijn afgebouwd tot 5 miljard euro. Een halfjaar geleden ging het bedrijf nog uit van een afname tot 4,5 miljard euro.

Bekijk bericht op "telegraaf.nl"

Reacties op dit bericht