Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Agnes Jongerius: ‘De Europese Commissie vindt drones belangrijker dan mensen’

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1174 
|
 transport-online.nl 
me_vliegtuig_IMG_0551.jpg

(Noot redactie vlieghinder.nl: Dit bericht is voor ons relevant omdat het ook de veiligheid van het vliegverkeer beïnvloedt.)

BRUSSEL - "De Europese Commissie had een pakket aan concrete maatregelen aangekondigd om de arbeidsomstandigheden in de luchtvaartsector verbeteren. Maar het plan dat er nu ligt doet helemaal niets op sociaal gebied, en dus zal de situatie voor het personeel alleen maar slechter worden."

Dat zegt Europarlementariër Agnes Jongerius (PvdA) over het plan dat de Europese Commissie vandaag heeft gepresenteerd voor de toekomst van de Europese luchtvaartsector. De bedoeling daarvan is, dat de Europese luchtvaart industrie toonaangevend blijft in de wereld.

In het voorstel van de Europese Commissie daarom wel regels voor drones, maar geen enkel plan om de arbeidsomstandigheden van het personeel te verbeteren. De Commissie stelt voor die arbeidsomstandigheden te onderzoeken, terwijl er een klant-en-klaar rapport daarover op tafel ligt. En daaruit blijkt dat er op sociaal gebied het nodige mis is.

Veel ondersteunend personeel heeft te maken met onregelmatige diensten, zwaar fysiek werk en tijdelijke contracten. Arbeidsvoorwaarden voor cabine personeel, bagage afhandelaars en jonge piloten zijn de afgelopen tijd alleen maar slechter geworden. Jongerius heeft hierover al eerder aan de alarmbel getrokken, maar de boodschap is bij de Commissie niet aangekomen

“De Commissie Juncker beloofde bij aantreden een Triple A status voor een Sociaal Europa, maar door de afwezigheid van enig sociaal voorstel sinds haar aantreden verkeert Europa in een 'sociale code oranje'. Door geen concrete voorstellen te presenteren laat de Commissie Juncker dergelijke misstanden oogluikend toe met alle gevolgen. Dat is niet alleen schandelijk voor het personeel, maar slechte werkomstandigheden zijn ook een gevaar voor de veiligheid van het vliegverkeer”, aldus Jongerius.

Bekijk bericht op "transport-online.nl"

Reacties op dit bericht