Agenda: 12 november rondetafel luchtvaart met burgers, deskundigen én politici
Op donderdag 12 november aanstaande organiseren bewoners een burgertafel over de luchtvaart in ons land. Experts, politici en burgers kunnen daar van gedachten wisselen over de toekomst van de sector.
Het initiatief is een antwoord op de concept luchtvaartnota 2020-2050 van VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen. Die wordt binnenkort behandeld in de Eerste en Tweede Kamer. De burgertafel is bedoeld als voorbereiding op die behandeling.
“De nota heeft voor lange tijd grote invloed op onze samenleving. Daarom is het van groot belang dat burgers, politici en deskundigen hierover van te voren met elkaar van gedachten wisselen”, aldus mede-organisator Han van Staveren.
Mening burgers nauwelijks meegenomen
In de luchtvaartnota zijn volgens de organisatie de zienswijzen van burgers nauwelijks meegenomen. “Bewoners hebben geen deskundigen mogen inbrengen. De informatie die Kamerleden hebben ontvangen beperkt zich tot rapporten van onderzoeksbureaus die de opdracht voor hun rapporten louter van het ministerie hebben gekregen. Die rapporten laten niet het bredere plaatje zien.”
De online burgertafel hoopt deze leemte op te vullen in een open discussie met stellingen, feiten en vragen.
Na opening van de digitale meeting door de voorzitter brengt een deskundige per deelonderwerp een stelling in waarop de deelnemers kunnen reageren. Deze deelonderwerpen zijn geluid, ultrafijnstof, stikstof, CO2, het economisch belang van de luchtvaart, governance en participatie.
Bevestigde deelnemers
Inmiddels hebben een vijftal deskundigen hun deelname bevestigd. Dat zijn Johan Vollenbroek (MOB, stikstof), Erik Roelofsen (directeur Nederlandse Stichting Geluidshinder), Ton Tukkers (voormalig eigenaar milieuadviesbureau), Walter Manshanden (econoom, NEO Observatory) en Paul Peeters (Breda University, gespecialiseerd in de effecten van toerisme op het milieu).
Vanuit de bewoners nemen de voormannen van de grotere burgerbewegingen mee, zoals Leon Adegeest (voorzitter SATL), Alfred Blokhuizen (BTV-Rotterdam) en Matt Poelmans (delegatieleider bewoners van de omgevingsraad Schiphol).
De burgertafel wordt op donderdag 12 november vanaf 19:30 uur live via Youtube uitgezonden. Belangstellenden kunnen vanaf vandaag hun input geven via de DoeMee-app.
Scan de QR-code in het originele artikel (via onderstaande link) en u zet de burgertafel moeiteloos in uw agenda!
Geplaatst door Kijk naar de toekomst uit Uitgeest
Beter laat dan nooit: zowel in Rotterdam als bij LBBL en ORS bewonersdelegatie is eindelijk het besef doorgedrongen dat de burgerparticipatie niet meer bleek dan een fopspeen.
Daarom wijzen wij er nog maar eens op dat ook rond de invoering van de vertraagde Omgevingswet, Visies en Verordeningen de burgerparticipatie een farce is gebleken.
Het door de minister van BiZa opgezette project "NOVI", ofwel Nationale Omgevingsvisie, is uitgelopen op een vorm van "overheidsparticipatie" waarbij het ministerie BiZa een deal sloot met een zelfbenoemde Monster Alliantie van o.a. de MEDEM projectontwikkelaars, G40 Stedenband en de Vereniging Eigen Huis.
Dit gaat zover dat wordt geprobeerd om grote hoeveelheden belastinggeld op het niveau van "Landsdelen" - zonder enige democratische legitimatie! - te verdelen. De Monster Alliantie denkt daarbij direct met het ministerie zaken te kunnen doen om de Metropoolvorming te versnellen. Zo krijgt het hele nog bestaande democratische Midden bestuur het nakijken en komt de realisatie van een gewenste "EU-Deltametropool" snel dichterbij.
Zie voor de rol van de luchtvaartlobby hierbij onderstaande, herhaalde reactie onder de titel "Metropoolgekte".