Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Advies: laat Eindhoven Airport niet verder groeien

 |
 Geplaatst door: 2eHans 
 |
 Bekeken: 558 
|
 Consultancy.nl 
tb_leefomgeving_castricum_De_Boogaert__Triade.jpg

‘Laat het aantal vluchten van en naar Eindhoven Airport de komende jaren niet verder groeien’: dat is het advies van oud-staatssecretaris Pieter van Geel aan minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. Van Geel stelt dat de komende jaren in het teken moeten staan van het verminderen van de geluidsoverlast. De luchthaven zou dan alleen kunnen groeien na een significante vermindering van de geluidshinder. Het advies kwam mede tot stand op basis van onderzoek van Ecorys, dat groei- en krimpscenario’s in kaart bracht.

In 1932 werd bij Veldhoven een klein vliegveld ingericht, genaamd Welschap. Het vliegveld, dat één grasbaan had, werd onder meer gebruikt door de enthousiaste sportvlieger (en industrieel) Frits Philips. Na de Tweede Wereldoorlog veranderde Welschap in een vliegbasis van de Koninklijke Luchtmacht. Tegelijkertijd werd de luchthaven ook veel gebruikt voor de burgerluchtvaart. Zo maakten KLM en Philips veel gebruik van de – inmiddels geasfalteerde – landingsbaan.

In 1984 kreeg het civiele deel van het vliegveld een aankomst- en vertrekhal en in 2002 begon Ryanair te vliegen op de luchthaven. Dit was het begin van de opmars tot het huidige Eindhoven Airport, dat vandaag de dag geldt als de grootste regionale luchthaven van Nederland. In 2006 had Eindhoven Airport vijf vaste lijnverbindingen, nu zijn dat er meer dan 80. De afgelopen tien jaar is het aantal verwerkte reizigers verdrievoudigd en het aantal vliegtuigbewegingen verdubbeld.

De razendsnelle groei is echter niet door iedereen met gejuich ontvangen. Zo klagen omwonenden over de toegenomen geluidshinder. Zij waren dan ook allesbehalve enthousiast over de kabinetsplannen om Eindhoven Airport (en Lelystad Airport) vanaf 2020 vakantievluchten te laten overnemen van Schiphol. Om niet voorbij te gaan aan de bezwaren van de omwonenden werd in het najaar van 2018 oud CDA-staatssecretaris Pieter van Geel ingeschakeld om zich als onafhankelijk verkenner uit te spreken over de te volgen koers.

Lees hier verder.


Reacties op dit bericht