Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Advies: geen ombudsman voor overlast Rotterdam The Hague Airport

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1243 
|
 omroepwest.nl - 03-10-2018 
Kamercommissie1_hvs.PNG

Door Ivar Lingen

REGIO - Het heeft geen zin om nu een speciale ombudsman aan te stellen voor klachten over Rotterdam The Hague Airport. Dat adviseerde kwartiermaker Ewald van Vliet woensdag aan de Provinciale Statenleden van Zuid-Holland. Een zogeheten omgevingsombudsman zou klachten van bewoners moeten behandelen, was juist eerder het advies in een ander onderzoek.

Rotterdam The Hague Airport wil dat er een nieuw luchthavenbesluit komt. Met zo'n besluit kan de luchthaven verder ontwikkelen, maar dat betekent meer geluidshinder voor bewoners in omliggende plaatsen. Van Vliet, voormalig burgemeester van Lansingerland en wethouder in Westland, deed de afgelopen tijd onderzoek naar de vraag of een ombudsman een oplossing kan bieden om recht te doen aan de verschillende belangen.

Volgens Van Vliet heeft het op dit moment geen nut om een omgevingsbudsman aan te stellen, omdat er onvoldoende draagvlak is. Tijdens zijn onderzoek vroeg hij aan bewonersorganisaties en andere instanties of hier behoefte aan was.

'Soort praatpaal'
Richard Abbenhuis van Bewoners Tegen Vliegtuigoverlast (BTV) zet zich al jaren in voor de verbetering van de woon- en leefomgeving rondom de luchthaven. Ook hij ziet geen heil in een ombudsman. 'Het is heel simpel: je hebt een overlastgevende partij en je hebt een overlast ontvangende partij. Het zou een soort praatpaal worden waar we tegenaan kunnen praten.' Abbenhuis ziet liever dat het budget voor de ombudsman wordt besteed aan meetinstrumenten die gegevens verzamelen over de luchtkwaliteit en geluidshinder.

Ook de politiek lijkt geen voorstander van een speciale ombudsman voor Rotterdam The Hague Airport. 'Klagers verwachten meer dan wat hen nu geboden wordt. Ze verwachten niet een beter antwoord op hun vragen, maar een oplossing', zegt Lies van Aelst van de SP. Volgens Willem Bakx van 50PLUS staat de politiek voor de keuze: 'Economisch perspectief óf de gezondheid en leefbaarheid van mensen. De overheid móét een keuze maken. We kunnen niet de kool en de geit sparen. Een ombudsman lost dat probleem niet op.'

PVV: 'Ook alle stofzuigers in de ban?'
PVV-Statenlid Bart Privé vroeg zich af: 'Is die geluidshinder wel zo dramatisch als door de milieufanaten wordt beweerd?' Privé legt uit: 'De op de luchthaven actieve luchtvaartmaatschappijen maken voor het allergrootste deel gebruik van geluidsarme en energiezuinige 'next generation'-vliegtuigen, die ervoor zorgen dat de geluidsbelasting voor omwonenden tot een minimum beperkt blijft. Deze vliegtuigen produceren tijdens het opstijgen, tot drie kilometer afstand, een geluid van zeventig decibel. Dat geluidsniveau is gelijk aan een moderne stofzuiger. Gaan we nu ook alle stofzuigers in de ban doen?' Het kwam de PVV'er op kritiek te staan van zijn collega's; SP-Statenlid Van Aelst noemde zijn opmerkingen 'zeer, zeer respectloos'.

De minister van Infrastructuur en Waterstaat moet het luchthavenbesluit nemen. De provincie geeft - samen met andere partijen - adviezen aan het ministerie. De provincie Zuid-Holland stelt wel de geluidscontouren en geluidsruimten vast. Daarmee wordt bepaald tot hoe ver het geluid van bepaalde niveaus te horen mag zijn. De provincie kan daarmee dus eventuele uitbreiding van Rotterdam The Hague Airport wel degelijk bepalen.

Bekijk bericht op "omroepwest.nl - 03-10-2018"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door B. uit Heemskerk

Ik woon 1500m van een stilte gebied, heb heel veel last van geluidoverlast van vliegtuigen, en omdat ik daar ben gaan wonen 17km! van Schiphol en woon tenslotte al mijn hele leven al in dit dorp. Nu zegt de http://www.omgevingsraadschiphol.nl
Doodleuk, dan had u daar niet moeten gaan wonen, u had het kunnen weten!
De steeds grotere, lager vliegende en meer vliegtuigen komen naar mij toe en niet anders om!
Dus als het echt zo van de zotte is, dan is mijn standpunt: “Stort u vliegtuig neer, dan had u dat kunnen weten, want dat kan eenmaal gebeuren met vliegtuigen!” Dus niet gaan klagen nabestaande.
Dit is geen gezonde democratie meer, het is eerder een soort burgeroorlog.

Wat een kut opmerking van een officiële organisatie, dat ik daar dan niet had moeten gaan wonen, het dorp waar ik al mijn hele leven woon, waar ik al mijn vrieden, familie en kinderen op school heb zitten. Wat moet ik hiermee? Een ombudsman zou een klein lichtpuntje kunnen zijn.

Geplaatst door B. uit Heemskerk

Een stofzuiger kan ik uitzetten, zal ik die vliegtuigen ook eens uit proberen te zetten.

Geplaatst door sara

B: ''Dit is geen gezonde democratie meer, het is eerder een soort burgeroorlog'' Ik ben het hier er zo mee eens'' dan moet je er maar niet gaan wonen'' zo vaak lees je deze. Totaal geen enkele empathie. Sterkte!!! Ik voel en leef mee. Ik woon ook mijn hele leven op een plek waar ik best gelukkig ben ( misschien wel heel). Mijn familie en mijn vrienden zijn hier. Ik woon op een, dijkje. Het is fijn met mijn buurtjes.Heb kipjes een hondje, een grote tuin, met de hele dag zon. Gezellig. Veilig. Amsterdam om is de hoek... op mijn fiets naar het werk. Maar ik moet echt weg, het gaat niet meer. Echt niet meer. Gister voor het eerst zins drie nachten gewoon door kunnen slapen. De vliegende stroom stofzuigers rukken steeds meer op. Slaap is nu het doelwit, eerst was ik alleen zwaar geïrriteerd van het lawaai. Nu maken ze me ook wakker. Hoezo kan het zijn dat er tot 00:00 en door de nacht en in de vroege ochtend gevlogen mag worden?? Wat nou 24 uurs economie! Daarbij weet ik wat de impact van de ultra-fijnstof is en die is er, op kinderen, op ons zelf, en op de ouderen. Ik zou ook heel graag een ander aanspreek punt hebben dat de bas. Een onafhankelijke Schiphol handhaaf buurtagent!!! Met een knuppel en een stop fluitje!

De stofzuiger als metafoor: Ik zal die Bart graag nog eens horen, na drie dagen en nachten lang achtervolgd te zijn door de reusachtige stofzuigers in de lucht die ons met pulsen van 70 -86 db achterelkaar opfokken tot een punt van radeloosheid.

Overigens ik zou werkelijk graag willen ruilen voor het geluid van een stofzuiger... echt alles liever dan Shiphel!

Geplaatst door Elodie uit Wintelre

Laat iedereen die regelmatig gebruik maken van een vliegtuig en werken bij Schiphol of een ander vliegveld in Nederland verplichten om te gaan wonen in het herriegebied van het vliegveld!

Geplaatst door Annelie uit Amstelveen

Het zijn helaas geen stofzuigers maar stofspuiters

Geplaatst door Michiel uit Oegstgeest

Acht meter hoge geluidsschermen langs ons nieuwe stuk snelweg! Afgedwongen via een hard burgerprotest ipv een dijkje die volgens de "groene"normen van (door de VVD overheerste) Rijkswaterstaat en de (door de VVD overheerste) Provincie ook wel voldoet (lees goedkoper!).
Artikel 21 van de Grondwet is de facto sinds de kabinetten Kok(hals), Balkellende en Ruttetrutte afgeschaft.
Want dat hoge geluidsscherm helpt echt, maar niet wanneer er dagelijks honderden kerosinebommen op 600 m, maar veelal ook lager, overheen scheren. Klagen bij BAS blijven we doen al is het maar voor de Bühne in deze bananenrepubliek.

Geplaatst door anoniem1

Dat geluidsniveau is gelijk aan een moderne stofzuiger

Precies! ga maar eens op zondag hele dag thuis met de stofzuiger aanzitten,word je helemaal gek van. Vliegtuig lawaai is op de een of andere manier ook meer storend. Niet elk geluid van 70 decibel geeft dezelfde overlast. Vliegtuig geluid is een heel smerig geluid,vooral als het regent valt dat op. Alles is dan smerig en heel grauw trouwens,door alle fijnstof die mee naar beneden komt.

Geplaatst door anoniem1

Bedrijven zijn er voor de burgers en niet andersom Het doel van bedrijven en kapitalisme is het verzorgen van welzijn en welvaart voor de burgers,er is geen ander bestaansrecht.
Deze situatie is volledig omgedraaid bij Schiphol. Negatieve bijdrage aan welzijn/welvaart burgers is bij de huidige omvang en operaties vele malen groter dan de positieve bijdrage aan welzijn/welvaart. Is fout can kapitalisme en democratie,omdat er geen echte democratie is en ook geen echte markt waarbij alle kosten eerlijk betaald moeten worden.