Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Actieplan om trein aantrekkelijker alternatief voor vliegtuig te maken

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 671 
|
 luchtvaartnieuws.nl - 20-11-2020 
Logo_NS_International.JPG

SCHIPHOL - KLM, Schiphol, ProRail en NS hebben samen met het ministerie van I&W een actieplan geschreven om de trein op korte afstanden een aantrekkelijker alternatief voor het vliegtuig te maken. In dat plan wordt voor zes drukke routes vanaf Schiphol uitgelegd welke knelpunten er zijn om die per trein af te leggen en wat daaraan gedaan moet worden.

Het gaat om de routes naar Brussel, Parijs, Londen, Frankfurt, Düsseldorf en Berlijn. Die steden liggen op minder dan 700 kilometer van Schiphol en zijn al bereikbaar per trein, maar toch gaan er nog veel reizigers per vliegtuig heen. Bij elkaar zijn deze bestemmingen goed voor veertien procent van alle vluchten die op de luchthaven landen en vertrekken.

In de Actieagenda Trein en Luchtvaart wordt er voor elk van de zes bestemmingen uitgelegd wat er gedaan moet worden om meer reizigers te verleiden de trein te nemen in plaats van het vliegtuig. Dat is ook in het belang van KLM en Schiphol: zo komt er op de luchthaven meer ruimte vrij voor intercontinentale vluchten. Bovendien laten ze zo zien dat ze bijdragen aan verduurzaming.

Eén van de voorstellen is om de ICE uit Frankfurt en Düsseldorf en de Eurostar uit Londen op Schiphol te laten stoppen, zodat reizigers daar over kunnen stappen op het vliegtuig. Het wordt dan aantrekkelijk om voor die bestemmingen gecombineerde trein- en vliegtickets te verkopen inclusief overstapgarantie (zogeheten AirRail-tickets), zoals al dat langer gebeurt naar Brussel.

Ook moeten de treinfrequenties omhoog, moet bagage ingecheckt kunnen worden op het station en is het belangrijk dat treintickets net zo ver van tevoren geboekt kunnen worden als vliegtickets. Veel van deze maatregelen gaan de betrokken partijen nu verder onderzoeken, om te kijken wat daar precies voor nodig is en wanneer ze ingevoerd kunnen worden.

Voor zaken als frequentie- en snelheidsverhogingen is het vaak ook nodig om in de spoorinfrastructuur te investeren. Het is aan de regering om daartoe te besluiten en er geld voor vrij te maken. Met dit actieplan wordt dat, kort voor de Tweede Kamerverkiezingen en de daarop volgende formatie, weer bij de politiek onder de aandacht gebracht.

Bekijk via deze link een overzicht van alle voorstellen:

Bekijk bericht op "luchtvaartnieuws.nl - 20-11-2020"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Michel uit Wijk aan zee

Stel.... stel dat deze bestemmingen voortaan met de trein uitgevoerd gaan worden, stel.....
Denk maar niet dat er slots op dat shithol ingeleverd gaan worden.......stel je voor zeg!

Die slots op shithol, ja die zijn vanzelfsprekend te belangrijk voor de economie .........zucht.......
Nee, daar krijgen we gewoon “verwegbesttemingen” voor terug.
Stel je voor dat de Shitholgroup eens aan de belangen van bewoners gaat denken,
stel je voor dat dit instituut het klimaatprobleem eens erkend, stel je voor zeg.....zucht wat een illusie

Geplaatst door ir. B. van Marlen uit Uitgeest

Met meer mensen in de trein binnen Europa, maar ook meer intercontinentale vluchten zal de CO2 uitstoot alleen maar toenemen.

Wat zijn ze toch goed bezig.

Geplaatst door Wobbe uit Amsterdam

Maar de voorbereiding van de Actieagenda dateert van vóór de corona-pandemie, die in maart 2020 uitbrak, schrijven de opstellers van de Agenda. Corona kan de plannen op losse schroeven zetten, waarschuwen ze in de inleiding bij hun fraaie plannen. “Op dit moment is het nog onzeker wat de (structurele) effecten van COVID-19 ‘zijn voor de komende jaren. Partijen hebben getracht hiervan een zo goed mogelijk beeld te krijgen en kunnen helaas niet uitsluiten dat dit invloed heeft op de (timing van de) in dit document genoemde maatregelen.”