Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Actiegroepen willen ministerie ‘overspoelen met bezwaren’ tegen Lelystad Airport

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 460 
|
 destentor.nl 
Graag_terug_op_Lelystad_1.jpg

Door Paolo Laconi

Actiegroepen roepen hun achterban op massaal bezwaren in te dienen op het Luchthavenbesluit van Lelystad Airport. Dat kan vanaf vandaag, zes weken lang. ,,Dat het ministerie om onze mening vraagt is puur voor de bühne.”

Ze hebben er bij Stichting Red de Veluwe lang aan gewerkt en vannacht is de website dan eindelijk online gegaan: zienswijzelelystadairport.nl Het doel is simpel: zoveel mogelijk mensen verleiden om het ministerie te bestoken met bezwaren tegen de vakantieluchthaven in de polder.

Mening geven
,,We vinden de website van het ministerie waar je zienswijzen kunt indienen te ingewikkeld”, vertelt Jaap Kloosterziel van Red de Veluwe. ,,En we willen het voor de mensen zo laagdrempelig mogelijk maken om hun mening te geven. Daarom hebben we een eigen website gebouwd. Daarop staat simpel uitgelegd hoe mensen hun bezwaren op de plannen voor Lelystad Airport kunnen indienen. Daarvoor kunnen ze gebruik maken van een standaard zienswijze. Ze kopiëren de tekst en sturen het door naar het ministerie. Heel simpel.”

Lees ook hier: Hoe nu verder met 'flaterfestijn’ Lelystad Airport?

We willen het voor de mensen zo laagdrempe­lig mogelijk maken om hun mening te geven
Jaap Kloosterziel, Red de Veluwe


Vanaf vandaag kunnen burgers, bedrijven en organisaties zes weken lang (t/m 21 februari) hun mening geven over het Luchthavenbesluit voor Lelystad Airport. Dit is de wet die de opening van de nieuwe vakantieluchthaven in Flevoland mogelijk maakt. Het ministerie is verplicht om alle zienswijzen te analyseren en uit te leggen waarom er wel of niet iets mee is gedaan. Minister Cora van Nieuwenhuizen liet woensdagavond in een Kamerbrief weten dat zij uiterlijk begin mei antwoord zal geven op alle indieners.

Veel werk
Daarmee kan ze het wel eens heel erg druk krijgen, want actiegroepen die strijden tegen de opening van Lelystad Airport roepen hun achterban op om massaal bezwaren in te zenden. Kloosterziel: ,,We hebben er geen vertrouwen in dat het ministerie iets met de inbreng van burgers doet, maar als heel veel mensen bezwaren indienen maakt dat natuurlijk wel grote indruk. We willen dit moment aangrijpen voor een krachtig statement. Zie het als een protestactie. We mikken op zeker 10.000 inzendingen.”

Laagvliegroutes
In de standaard zienswijze die Red de Veluwe op de website plaatst, wordt het ministerie opgeroepen om eerst het luchtruim opnieuw in te delen - waardoor de verfoeide laagvliegroutes boven Oost-Nederland passé zijn - en pas daarna te kijken of het openen van Lelystad Airport nog nodig is.

,,Deze zienswijze procedure is puur voor de bühne; als overheid net doen alsof je naar je burgers luistert", stelt Kloosterziel. Hij verwijst naar een internetconsultatie eind 2017, toen inwoners verbetersuggesties konden geven voor de bekritiseerde laagvliegroutes boven Gelderland en Overijssel. Het ministerie ontving destijds 6.718 reacties en er werden in totaal 30.973 verbeteringen aangedragen.

Uiteindelijk werden zes verbeteringen overgenomen. Zo ging de minimale vlieghoogte boven Zwolle-Noord van 900 naar 1500 meter en werden wachtgebieden boven Steenwijkerland en Lemelerveld verplaatst naar Lochem. ,,Kom op zeg, zes verbetervoorstellen op 30.000 die worden overgenomen. Dan kun je nog beter een staatslot kopen, dan heb je meer kans op succes”, aldus Kloosterziel.

Info-avonden
Het ministerie koppelt aan de inspraakprocedure ook zes informatiebijeenkomsten in zes verschillende provincies. Tijdens deze sessies wordt uitgelegd welke spelregels er voor Lelystad Airport zijn afgesproken. Zo is in het Luchthavenbesluit vastgelegd dat het vakantievliegveld ’s nachts gesloten blijft en in de toekomst mag groeien tot maximaal 45.000 vliegbewegingen. In deze regio worden er bijeenkomsten gehouden in Lelystad (5 februari), Zwolle (11 februari) en Apeldoorn (14 februari). Ze duren van 18 tot 21.30 uur. Aanmelden kan via platformparticipatie.nl/luchthavenlelystad Via deze website kunnen ook zienswijzen worden ingediend.

Opening in 2020 is nog steeds het streven, maar het wordt wel steeds ingewikkel­der
Minister Cora van Nieuwenhuizen


Opening onzeker
Lelystad Airport moet volgens planning in 2020 open. Of dat gaat lukken is de laatste weken hoogst onzeker geworden. Afgelopen december ging de Europese Commissie niet akkoord met het plan waarmee de minister vakantiemaatschappijen van Schiphol naar Lelystad Airport wil verhuizen. Volgens ‘Brussel’ is dat een inbreuk op de vrije Europese markt. Ook airlines die niet op Schiphol opereren zouden naar Lelystad moeten kunnen, stelt de Commissie.

Daarmee zit Van Nieuwenhuizen klem tussen de eisen van de Tweede Kamer en het regeerakkoord en de spelregels van Brussel. Tijdens een Kamerdebat in december gaf ze al een waarschuwing: ,,Opening in 2020 is nog steeds het streven, maar het wordt wel steeds ingewikkelder.”

Momenteel voert Van Nieuwenhuizen gesprekken in Brussel om tot een oplossing te komen. Ze verwacht uiterlijk in mei te kunnen melden of het haar is gelukt een deal te sluiten. Dan zal ook duidelijk worden of Lelystad Airport in 2020 open gaat of voor de derde keer wordt uitgesteld.

Bekijk bericht op "destentor.nl"

Reacties op dit bericht