Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Actiegroepen tegen Lelystad in videoboodschap aan Tweede Kamer: ‘Neem besluit op basis van feiten

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 910 
|
 destentor.nl 
Lelystad_wwijzer_hvs.jpg

Door Paolo Laconi

In een videoboodschap (zie hier) roepen actiegroepen tegen Lelystad Airport de Tweede Kamer op om ‘op basis van
de juiste feiten’ een besluit te nemen over de opening van de nieuwe
vakantieluchthaven. Ze hekelen de in hun ogen onjuiste informatie die het ministerie verspreidt.

In de bijna vier minuten durende video richt voorzitter Leon Adegeest van de Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen (SATL) zich rechtstreeks tot de Tweede Kamerleden, die vandaag debatteren over de nieuwe luchthaven in Flevoland. Adegeest in de video: ,,Wij burgers willen dat de regering op een controleerbare manier besluiten neemt op basis van feiten. Met als uitgangspunt: wat is het beste voor ons land? In het dossier Lelystad Airport zien we dit helaas behoorlijk mis gaan.”

Laagvliegroutes
De actievoerder uit Dalfsen hekelt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat dat het vakantievliegveld wil openen, terwijl er de eerste jaren gebruik wordt gemaakt van laagvliegroutes boven Overijssel en
Gelderland. Ook is hij kritisch over het ‘achterhouden van informatie’ en stelt hij dat Lelystad Airport geen economische groei oplevert. ,,De economische onderbouwing is foutief en onvolledig. Lelystad Airport is aan u verkocht als vakantieluchthaven positief voor de economie. Echter, het omgekeerde blijkt het geval te zijn. Onafhankelijke economen tonen aan dat het beste scenario voor Nederland het niet openstellen van Lelystad is.”

Europese Commissie
Vorige week werd bekend dat de Europese Commissie akkoord gaat met de verkeersverdelingsregel (vvr), een maatregel waarmee het ministerie vakantievluchten van Schiphol wil verplaatsen naar Lelystad. Deze vvr maakt autonome groei op Lelystad mogelijk. Dat wil zeggen dat ook airlines die geen plekje opgeven op Schiphol vanaf Lelystad mogen vliegen. De Tweede Kamer is hier altijd faliekant tegen geweest.

,,Heiligt het doel werkelijk alle middelen?”, vraagt Adegeest zich hardop af in de video. ,,Tegen het standpunt van de Tweede Kamer in heeft de minister de vvr zo aangepast dat autonome groei nu onherroepelijk zal plaatsvinden. Dit staat haaks op het oorspronkelijke uitgangspunt van Lelystad Airport als overloop van Schiphol. Het is essentieel dat beslissingen weloverwogen en op basis van feiten worden genomen. Uw beslissing over Lelystad Airport is van belang voor nu en de generaties na ons.”

Politiek
Vandaag debatteert de Tweede Kamer over luchtvaart. De toekomst van Schiphol en Lelystad Airport speelt daarbij een hoofdrol. Het debat begint om 13 uur en duurt de hele middag.

Bekijk bericht op "destentor.nl"

Reacties op dit bericht