Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Actiegroepen tegen Lelystad Airport maken kieswijzer voor Provinciale verkiezingen

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1351 
|
 destentor.nl - 08-03-2019 
HvS_1e_kamer.JPG

Door Paolo Laconi

Een kieswijzer waarin je in één oogopslag ziet welke partijen voor en welke tegen Lelystad Airport zijn. Daarmee komen de Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen (SATL) vrijdag. ,,Veel mensen weten nog niet wat ze gaan stemmen.”

Een sterrenfestijn, zo zou je de kieswijzer van SATL kunnen omschrijven. Partijen die faliekant tegen Lelystad Airport en de laagvliegroutes zijn krijgen 4 sterren. Aflopend naar 0 sterren voor partijen die juist staan te juichen bij de gedachte aan het nieuwe vakantievliegveld. ,,We hebben gekeken naar zowel de standpunten over Lelystad Airport van de partijen in de provincie als in de Tweede Kamer”, vertelt SATL-voorzitter Mijndert Ververs uit Hattem. ,,Is een partij in de provincie tégen het vliegveld, maar in de Tweede Kamer vóór, dan krijgt het alsnog minder sterren.”

Iemand die fel tegenstander van Lelystad Airport is, kan dus direct zien welke partijen er hetzelfde over denken. Dat geldt andersom overigens ook: ben je voorstander van de vakantieluchthaven, dan zie je in de kieswijzer van SATL óók bij welke partij je het best terecht kunt: die met de minste sterren.

Geen stemadvies
De kieswijzer is opmerkelijk omdat SATL zich recentelijk distantieerde van een publiciteitscampagne waar Red de Veluwe deze week mee start. In spotjes op radio en televisie laat de actiegroep weten op welke partij je moet stemmen als je Lelystad Airport wilt tegenhouden. Voorzitter Jan Rooijakkers van HoogOverijssel (en lid van SATL) gaf aan een stemadvies ‘te activistisch’ te vinden. ,,D66 en ChristenUnie zitten in de coalitie en stellen zich ook kritisch op tegen het laagvliegen. We willen deze partijen niet tegen ons in het harnas jagen”, zei hij.

Ververs ziet de kieswijzer van SATL echter niet als een stemadvies. ,,Wij roepen niemand op om op bepaalde partijen te stemmen. We zijn partij politiek ongebonden en opereren volstrekt onafhankelijk. We hebben onze eigen Lelystad Airport-meetlat langs de verkiezingsprogramma’s gelegd en daar komt dit resultaat uit.”

Wat wil SATL dan bereiken? Mensen bewust maken, zegt Ververs. ,,Iemand die uitsluitend waarde hecht aan het thema Lelystad Airport kan de uitslag van onze kieswijzer één op één overnemen. Dan lijkt het inderdaad op een stemadvies. Maar wij denken niet dat het zo werkt. Waarop iemand stemt, hangt van meerdere factoren af. Lelystad Airport is er slechts één van. De kieswijzer is een van de vele middelen om te bepalen op wie je gaat stemmen op 20 maart.”

Ander standpunt
Het is niet zonder reden dat er zowel naar de standpunten van de partijen in de provincie als in de Tweede Kamer is gekeken. Dat zit ‘m volgens Ververs in het feit dat sommige partijen lokaal een heel ander standpunt over de vakantieluchthaven uitdragen dan diezelfde partij in de Tweede Kamer. Zo is bijvoorbeeld het CDA in Overijssel zeer kritisch op Lelystad Airport en zijn laagvliegroutes, maar ziet het CDA in de Tweede Kamer het vliegveld graag volgend jaar open gaan. ,,We roepen politici in de provincie via deze kieswijzer op om hun partijen in Den Haag te beïnvloeden”, aldus Ververs.

Emotie
Actiegroep Lelystad Airport Moet Door komt niet met een eigen kieswijzer. ,,We laten het stemmen aan de mensen over”, zegt Dirk Jan Verdoorn. ,,Het is geen taak van een actiegroep om een kieswijzer te maken, wij vinden dat vooral de feiten moeten spreken en niet de emotie.”

SATL heeft een kieswijzer gemaakt voor vijf provincies: Overijssel, Gelderland, Flevoland, Drenthe en Friesland. Deze is te vindt u hier.

Bekijk bericht op "destentor.nl - 08-03-2019"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Henk H uit Amstelveen

Ik vind dat deze Kieswijzer verder moet wordt verspreid maar met de opmerking dat de partijen die tegen de opening van Lelystad zijn daarmee de mensen rondom Schiphol laten barsten.
Die worden opgezadeld met nog meer herrie etc.
Dus stem niet op die partijen die van de Lelystad veel sterren krijgen. !!!

Geplaatst door Annelie uit Amstelveen

Lelystad mag niet open, ik woon onder de vervloekte buitenveldertbaan, 500 kisten in 24 uur over ons hoofd. Maar ik heb er nog liever meer razende stinkvliegtuigen hier over dan dat de regering zijn walgelijke zin krijgt en dat lelystad open gaat. Laat u niet in de maling nemen!!! Schiphol wordt niet ontlast, ze gaan gewoon nóg meer groeien. Een aantal hele vieze mannetjes in kamertjes heeft met elkaar afgesproken dat dit voor hun eigen bankrekening het beste is. De burger is gewoon een pion in hun spel. Lelystad open = nog meer zombies in NL. Hier in A’veen zijn veel bewoners verworden tot ongevoelige zombies die geen eigen mening meer hebben en de regering gewoon hun gang laten gaan, die liever 5x per kwartaal op vakantie gaan naar verre oorden ipv zich druk maken om insectensterfte. Ze laten zich omkopen met beloftes over economie. Laat de rest van NL aub hier geen slachtoffer van worden!

Geplaatst door kaan.wim

Ik ben het volledig eens met Henk !. Het is gewoon frustrerend om de verontwaardiging te zien van sommige Kamerleden als het gaat om die 10000 vluchten van Lelystad op 1800! meter ? . En over de honderdduizenden mensen die geteisterd worden door de herrie en de fijnstof van Airport Schiphol hoor je niemand ! . Het leed maar een beetje verdelen lijkt me eerlijker ? . Krijg je meteen ook meer mensen die onze klachten serieus nemen.