Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Actiegroepen: maak Lelystad Airport inzet van provincieverkiezingen

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 782 
|
 omroepgelderland.nl - 19-11-2018 
Lelystad_wwijzer_hvs.jpg

Door Ruben van der Scheer

WAGENINGEN - 'We halen alles uit de kast om de minister en de Tweede Kamer te laten weten dat Lelystad Airport een onzalig plan is,' begint Robert Tieskens van Stichting Red de Veluwe zijn betoog. Hij staat voor een zaal met 150 mensen, voornamelijk tegenstanders van het vliegveld.

De avond is een initiatief van de Werkgroep Vliegverkeerd Wageningen. Verschillende tegenstanders van de vliegroutes van het vliegveld in Flevoland komen aan het woord, waaronder de Gelderse Natuur en Milieu Federatie en Stichting Red de Veluwe.

Onzalig plan
Verschillende actiegroepen vinden dat vliegveld Lelystad bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten zwaar mee moet wegen in het stemhokje.

'Het gaat er de komende maanden om spannen', meent Tieskens. 'Vooral tijdens de provinciale verkiezingen en in de Eerste Kamer.' Op kaartjes op de verschillende projectors ziet het publiek waar de routes komen te liggen.

Volgens Tieskens is het belangrijk dat mensen gaan stemmen, omdat via de provinciale verkiezingen de Eerste Kamer wordt gekozen. Als de huidige coalitie zijn meerderheid dreigt te gaan verliezen, kan dat misschien het politieke tij keren voor het project Lelystad Airport. 'Ik wens u veel wijsheid toe bij de verkiezingen,' besluit Tieskens waarna applaus volgt.

Hij krijgt bijval van Ria Maliepaard van een andere actiegroep, uit Ede. De groep organiseert in januari een aparte provinciale verkiezingsbijeenkomst rondom het onderwerp.

Zoete koek
Even daarvoor heeft Joost Reijnen van de Gelderse Milieufederatie meer verteld over vlieghoogtes, Lden, stikstofdepositie en de MER. 'Het gaat erin als zoete koek. Het is moeilijke materie, maar mensen snappen het en waarderen het ook,' vertelt hij na afloop.

'Ik ben hier omdat Wageningen in de aanvliegroute komt en ik denk dat het helemaal fout gaat,' vertelt een oudere vrouw in de pauze. Ze is vooral gekomen om meer informatie te krijgen. Voorstanders komen tijdens de avond niet aan het woord. Ook het ministerie of andere instanties zijn niet uitgenodigd.

IJsvogel
Toch wordt minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) niet vergeten. Iedereen krijgt een set ansichtkaarten mee met daarop een ijsvogel. 'Die kan iedereen naar Den Haag sturen om te laten weten dat in Wageningen mensen het niet eens zijn met de nieuwe routes van vliegveld Lelystad.'

Bekijk bericht op "omroepgelderland.nl - 19-11-2018"

Reacties op dit bericht