Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Actiegroepen hekelen Lelystad Airport-krant: ‘Misleidend reclameblaadje van de overheid’

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 654 
|
 destentor.nl 
1024px-Lelystad_Airport_control_tower.jpg
Verkeerstoren Lelystad Airport
Credit: Bennie91

Door Herre Stegenga

De Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen (SATL) hebben een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie (RCC) over de Lelystad Airportkrant. Deze huis-aan-huis verspreide krant in Flevoland zou ‘misleidend’ zijn. ,,Een zeer kostbaar reclameblaadje, vermomd als objectieve overheidsinformatie.”

De Lelystad Airportkrant is een uitgave van de provincie, gemeente Lelystad en het vliegveld zelf. De zes edities die sinds 2017 zijn verschenen, laten zien ‘wat komt kijken bij de aanleg van Nederlands nieuwe vakantievliegveld’. De krant is een bijlage bij huis-aan-huisbladen in Flevoland en online te lezen.

De SATL, 21 actiegroepen die strijden tegen de laagvliegroutes van en naar Lelystad Airport, vinden dat de krant een ‘misleidend karakter’ heeft. De informatie is ‘eenzijdig’, opinies zouden als feiten worden gepresenteerd en er zouden zelfs ‘onwaarheden’ in staan. ,,De krant is niets anders dan een zeer kostbaar reclameblaadje. Vermomd als objectieve overheidsinformatie’’, zegt Eric Stam namens de SATL.

De burger mag neutrale en waarheids­ge­trou­we informatie verwachten, dit is hier niet het geval
Eric Stam, SATL


En dat is in strijd met de Nederlandse Reclame Code én de richtlijnen voor overheidscommunicatie, meent de SATL. Reden om een klacht in te dienen bij de RCC, de hoorzitting vindt donderdag plaats. ,,De burger mag neutrale en waarheidsgetrouwe informatie verwachten, dit is hier niet het geval en dat is zeer kwalijk’’, zegt Stam.

Speurwerk
Volgens de klagers blijkt na ‘enig speurwerk’ dat de Lelystad Airportkrant zo’n 388.000 euro heeft gekost. De SATL diende een WOB-verzoek in bij zowel gemeente als provincie en baseert zich op een onderzoek van Follow The Money en Omroep Flevoland. ,,We hebben twee kleine aannames gedaan, maar we zitten nog aan de voorzichtige kant met dit bedrag’’, zegt Marjolijn Blok namens de SATL.

Volgens de SATL kan de overheid de burgers beter op een goedkopere manier informeren, ‘via bestaande kanalen’. Ook plaatst de SATL kritische kanttekeningen bij de rol van huis-aan-huiskrant de Flevopost die voor 20.000 euro de hoofdredactie over de Lelystad Airportkrant zou voeren. De klagers noemen dit een ‘dubbele pet’.

We hebben gereageerd op de klacht en wachten af waar de RCC mee komt
Jessica van Breda, Lelystad Airport


Lelystad Airport zal niet aanwezig zijn op de hoorzitting, zegt woordvoerster Jessica van Breda. ,,We hebben gereageerd op de klacht en wachten af waar de RCC mee komt.’’

Als de RCC oordeelt dat een reclame-uiting in strijd is met de Nederlandse Reclame Code dan volgt een aanbeveling om op een andere manier reclame te maken. Een grote meerderheid van de adverteerders volgt dit op, meldt de RCC op haar website.

Bekijk bericht op "destentor.nl "

Reacties op dit bericht

Geplaatst door ir. B. van Marlen uit Uitgeest

Aan de SATL mensen kan ik slechts zeggen: je komt nooit meer van zo’n vliegveld af en de herrie en vervuiling worden met het jaar erger. Onthoud dit a.u.b., het is mijn ervaring over 20 jaar.

Geplaatst door Uden uit Veghel

Een overheid die lijkt te liegen, zeer gevaarlijk in deze tijd.

Anyway, bij Eindhoven shitport is hetzelfde gebeurd. Eenmaal burger luchtvaart, drie vluchten per dag naar Malaga. Top idee! Daar heeft Brainport regio wel iets aan...