Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Actiegroep voelt zich overvallen door plan voor lijndienst met elektrische vliegtuigjes:

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 363 
|
 ad.nl - 10-04-2020 
NS_Dubbeldekker_hvs3.JPG

Door Yvonne Keune

De Bewoners Tegen Vliegtuigoverlast (BTV) zitten niet te wachten op een binnenlandse lijndienst van elektrische vliegtuigjes tussen Rotterdam, Eindhoven en Eelde. ,,Het is waanzin en leidt tot meer vliegbewegingen”, zegt voorman Alfred Blokhuizen.

De Rotterdamse actiegroep voelt zich overvallen door het plan van de drie regionale luchthavens voor een onderlinge lijndienstverbinding in 2026. ,,Waarom zou je naar Eelde vliegen, als je daar sneller bent met je Tesla? Bovendien gaat het gaat om propellorvliegtuigjes en die hoor je, net als gewone toestellen. Ze vliegen langzaam en hangen dus langer boven je huis.”

Hoofdschuddend
Toch vreest Blokhuizen niet voor overlast omdat hij elektrisch vliegen simpelweg niet haalbaar acht. ,,Ik heb me er flink en verdiept en er verschillende deskundigen over gesproken. Ingenieurs kijken hier hoofdschuddend naar. Dit plan is gewoon een sprookje”, zegt hij.

Die batterijen zijn waanzinnig zwaar en slurpen energie
Alfred Blokhuizen, BTV


Dat elektrisch vliegen mogelijk is, stelt hij niet ter discussie. Op Rotterdam The Hague Airport is immers al een tweepersoons toestel gestationeerd. ,,Een hartstikke leuk speelgoedvliegtuigje, maar je vervoert er geen toeristen mee en het kan niet ver vliegen. Opschalen naar iets groters is echt een ander verhaal. Die batterijen zijn waanzinnig zwaar, slurpen energie en moeten de hele vliegreis mee. Er wordt niet voor niets met kerosine gevlogen, dat is veel efficiënter.”

Onzin
Blokhuizen stelt verder dat er onvoldoende groene energie gemaakt wordt om grotere toestellen, die in ontwikkeling zijn, te kunnen opladen. ,,De luchtvaart moet ophouden met deze onzin en met beide benen op de grond gaan staan. Het is een propagandaverhaal om te laten zien hoe duurzaam de branche bezig is. Het leidt af waar het om gaat en dat is dat we niet meer maar minder moeten gaan vliegen.”

Bekijk bericht op "ad.nl - 10-04-2020"

Reacties op dit bericht