Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Actiegroep ‘laat zich niet ringeloren’

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 798 
|
 De stentor - 10-11-2017 
hv_overig_1504.jpeg

Door Paolo Laconi

Een afvaardiging van burgers uit Oost-en Noord-Nederland gaat minister Cora van Nieuwenhuizen adviseren over de laagvliegroutes van Lelystad Airport. Het is echter de vraag of iemand zin heeft mee te doen. ,,Wij niét. We laten ons niet ringeloren door het ministerie", zegt een van de actiegroepen.

lelystad airport
Een groep van tien tot vijftien burgers uit het oosten en noorden van het land krijgt een week de tijd om Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat, te adviseren over de omstreden laagvliegroutes van Lelystad Airport. Dat staat in een brief die haar ministerie aan Hoog Overijssel heeft verstuurd.

In de brief wordt opgeroepen om een bewonersdelegatie samen te stellen. Die moet bestaan uit burgers uit de provincies Gelderland, Overijssel, Flevoland, Friesland en Noord-Holland. Exact de provincies die vanaf de opening van het nieuwe vakantievliegveld in 2019 mogelijk overlast krijgen van laag over komende vlieg-tuigen.

Vorige maand konden burgers tijdens een internetconsultatie reageren op de Lelystad-vliegroutes. Daarmee wilde het ministerie mogelijke verbeterpunten verzamelen. Liefst 6.500 burgers gaven hun mening. Eerder al had oud-staatssecretaris Sharon Dijksma toegezegd dat een bewonersdelegatie op basis van alle informatie uit deze internetconsultatie een advies mag geven. Dat advies wordt door minister Van Nieuwenhuizen beoordeeld voordat ze later dit jaar de vliegroutes van Lelystad Airport definitief vaststelt.

De bewonersdelegatie gaat aanstaande maandag van start. Ze krijgt dan van ambtenaren van het ministerie een presentatie over de uitkomsten van de internetconsultatie. Vervolgens heeft de bewonersgroep twee dagen de tijd om een voorlopig advies uit te brengen. Op 20 november moet het definitieve advies worden ingeleverd.

Een ridicuul strakke planning, stelt Rob de Wind van actiegroep Laagvliegroutes NEE, de Friese tegenhan-ger van Hoog Overijssel en Red de Veluwe. ,,Wij doen niet mee. Deze planning is niet realistisch en on-sympathiek voor bewoners die zich, naast hun dagelijkse werk, vrijwillig inzetten. We moeten ons als burgers maar even een week opsluiten om tot een gedegen advies te komen. Dat gaat niet."

Rommelig
Het samenstellen van de bewonersdelegatie verloopt vooralsnog rommelig. Hoog Overijssel moet nog be-slissen of het meedoet, zegt woordvoerster Gea de Wit-Verweij. ,,Het zijn hectische dagen. Vrijdagochtend (vanochtend, red.) hopen we een besluit te nemen of we wel of niet in de bewonersdelegatie gaan zitten. We weten het nog niet. Het is natuurlijk gekkenwerk als je ziet wat er allemaal moet gebeuren in zo'n korte tijd. Er zijn bijna 7.000 reacties ingediend tijdens de internetconsultatie. Maak daar maar even snel een goed advies van..."

Joost van Wijk van Red de Veluwe laat weten dat die actiegroep nooit een officiële uitnodiging heeft ont-vangen om mee te doen. ,,Wij leveren dus geen mensen aan deze bewonersdelegatie. Het moet allemaal met stoom en kokend water. Het proces is een rommeltje."


Reacties op dit bericht