Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Actie tegen vliegverkeer (Renkum)

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 360 
|
 De Gelderlander - 30-01-2019 
Lelystad_stationsgebouw_hvs.jpg

Door Eriv van der Vegt

Wethouder Joa Maouche roept de Renkumers op om samen op te trekken tegen toekomstig vliegverkeer van Lelystad Airport. ,,De vliegtuigen vliegen straks op 2700 meter boven het dorp en natuur-gebied Renkums Beekdal. Dat is niet acceptabel'', aldus Maouche.

Wethouder roept Renkumers op om samen op te trekken


Tot 2017 was er relatief weinig aan de hand voor het dorp Renkum. Het waren vooral Bennekom en Ede die last zouden hebben van stijgende en landende vliegtuigen. ,,Daar tekende de gemeente Ede protest tegen aan, met als gevolg dat de vliegtuigen straks een bocht maken langs het dorp Renkum'', vertelt Maouche.

En er zou volgens de wethouder nog niet zo veel aan de hand zijn als de vliegtuigen na de start meteen naar de hoogte van de vluchtroute zouden vliegen. Maar dat is niet geval. De Boeings, zo'n 10.000 per jaar, ko-men straks op 2700 meter hoogte langs Renkum en over het Renkums Beekdal. Dat is een Natura 2000 ge-bied, waar jaren geleden 40 miljoen in is geïnvesteerd, aldus Maouche.

,,Er is veel kritiek geweest op de testvlucht. De vlucht was niet conform de realiteit. En toch bleek het geluid van het testvliegtuig boven Renkum 6 decibel hoger dan in de milieueffectrapportage was afgesproken'', zegt Maouche.

Hij maakt zich ook zorgen over de uitstoot van CO2 en stikstof van de overvliegende vliegtuigen. Maouche: ,,Op 10 kilometer hoogte verspreidt de uitstoot zich over een groot gebied, maar op 2700 meter zullen de bewoners van Renkum daar last van hebben."

De gemeente Renkum heeft zich aangesloten bij het protest van andere Gelderse gemeenten en de provin-cie Gelderland. Daarnaast wil Renkum een eigen zienswijze indienen bij het ministerie van Infrastructuuur en Waterstaat. Die is vooral gekant tegen het besluit van het ministerie en de Luchtverkeersleiding Nederland om het luchtverkeer van Schiphol niet te hinderen. Vandaar de lage vliegroutes boven Renkum.

,,En nu gaat het nog om 10.000 vluchten per jaar'', zegt Maouche. ,,Maar wie zegt ons dat dat aantal niet wordt uitgebreid naar 45.000 vluchten."

Maouche nodigt de Renkumers uit om maandag 4 februari naar Lunchroom De Beken in Renkum te komen. De inwoners van Renkum kunnen niet alleen in gesprek met de wethouder. Hij wil ook van hen horen wat zij graag terugzien in de zienswijze, die de gemeente gaat indienen. De informatiebijeenkomst begint om 19.00 uur.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Ciska Rijswijk

Ik wens de wethouder en de Renkumers oprecht veel succes. Wij wonen ook in een Natura 2000 en stilte gebied. Voor iedereen gelden daar regels, behalve voor de luchtvaart ! Vanaf Schiphol ook nog onder de 2700 meter.

Geplaatst door Nederbelgen

Natura 2000,stiltegebied ? Hahaha bestaan ze nog ? Alleen op papier. In de echte wereld = door kerosine stank en continue donderend geraas laagvliegend TUIG verpest gebied !
Het milieu wordt misbruikt, als dekmantel van politiek en multinationals om u, als argeloze, brave , goedwillende burger tot op het bot financieel te kunnen leegtrekken !
Met uw moeizaam verdiende belastingcenten worden vervolgens de speeltjes en hobby's van deze rupsjes-nooit-genoeg bekostigd !
IN HUN VISIE BESTAAT LUCHTVAART NIET !
De LUSTEN: steeds toenemende absurde rijkdom, zijn voor hen, de LASTEN in ALLE opzichten dient U zonder morren te dragen !
Over hypocrisie gesproken.