Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Aantal klachten over vliegoverlast explodeert

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 751 
|
 schipholwatch.nl - 09-11-2021 
Schiphol_klimaatactie_191214_EW_131654.jpg

Het totaal aantal meldingen van vliegtuigoverlast bij het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS) is in het derde kwartaal – daar lopende van 1 mei tot 31 juli – explosief gestegen met 250 procent. Bepaalde categorieën meldingen kwamen vijftien keer hoger (!) uit dan in dezelfde periode van het vorige jaar.

BAS is een joint-venture van Schiphol en de luchtverkeersleiding om overlastmeldingen door omwonenden af te vangen. De organisatie kampte eind 2019 met grote ict-problemen waardoor de website er maandenlang uitslag. Ook bleek een deel van de meldingen spoorloos verdwenen en worden meldingen uit de regio Rotterdam al helemaal niet meegenomen.

Desondanks is er sprake van een ware explosie van meldingen. Volgens BAS vooral als gevolg van het opnieuw groeiende vliegverkeer en de langdurige sluitingen van de Polderbaan.

De ruime factor vijftien groei werd gesignaleerd onder omwonenden in het ‘cluster Zwanenburgbaan’, mensen die onder de aanvliegroute naar die baan wonen. Zij dienden maar liefst 1621 procent meer ‘algemene meldingen’ in, aldus BAS. Maar ook de mensen onder de aanvliegroute naar de Buitenveldertbaan waren goed voor 1050 procent meer algemene meldingen.

Tweeënhalf keer zoveel meldingen
In totaal dienden 3.763 mensen ruim 70.000 meldingen in van de overlast door Schiphol. Een jaar eerder waren dat nog maar 3.000 mensen en 27.480 meldingen. Dit betekent een stijging van ruim 250 procent (!) van het aantal meldingen.

In het derde kwartaal van BAS werd de onafhankelijke meldingensite vliegherrie.nl opgestart. Dat was op 12 juli, bijna drie weken voordat het BAS-kwartaal afliep op 31 juli. Toen hadden zich op de site al 1.705 melders aangemeld die gezamenlijk nog eens 6.846 keer melding maakten van vliegtuigoverlast.

Uit de cijfers blijkt duidelijk dat de vliegoverlast in de regio Schiphol de spuigaten uitloopt. Stijgingen van honderden procenten zijn eerder regel dan uitzondering.

Steeds meer mensen in de herrie
Volgens de eigen inschattingen uit de milieueffectrapportage van Schiphol hebben meer dan 1,4 miljoen omwonenden te maken met hogere geluidswaarden dan gezond worden geacht door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Dat steeds meer mensen die overlast ook echt ervaren, blijkt duidelijk uit de nieuwste statistieken van BAS.

Los van of mensen de overlast zelf ervaren, heeft overmatige geluidsoverlast vergaande negatieve effecten op de volksgezondheid. Burgers kampen door het vlieglawaai met onder meer hartritmestoornissen, verhoogde bloeddruk en verminderde productiviteit en cognitieve vaardigheden. Kinderen lopen leerachterstanden op.

Kankerverwekkende stoffen
Daarbij stoten vliegtuigen rond Schiphol jaarlijks 40.000 kilogram aan kankerverwekkende stoffen uit boven de woonwijken, aldus cijfers van het RIVM. Onderzoeken van onder meer dat instituut en regionale GGD’s hebben al aangetoond dat die uitstoot voor nog meer gezondheidsproblemen verantwoordelijk is.

Bekijk bericht op "schipholwatch.nl - 09-11-2021"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Rein Niesing uit Aalsmeer

Schiphol MOET verplaatst worden naar zee.
Er is geld ZAT voor.