Aangifte mishandeling Schiphol krijgt steun van bijna 900 omwonenden.

Advocate Bénédicte Ficq doet woensdagochtend aangifte wegens mishandeling tegen de directies van Schiphol, KLM en Transavia en de Nederlandse staat. Ze doet namens zo’n 900 omwonenden van de luchthaven. Zij kampen met gezondheidsklachten door vliegtuiglawaai.
De stichting Schiphol Watch, die zich namens burgers inzet voor krimp van de luchthaven, spant de rechtszaak aan. Ficq behartigt hun belangen. De aangifte richt zich tegen KLM-bestuurders Marjan Rintel en Pieter Elbers, Transavia-bestuurders Marcel de Nooijer en Mattijs ten Brink, Schiphol-bestuurders Pieter van Oord en Robert Carsouw en de ministers Eelco Heinen (VVD/financiën) en Barry Madlener (PVV, infrastructuur en waterstaat).
Directe omwonenden van Schiphol klagen al jaren over aanhoudende slaapstoringen door nachtelijke vluchten. Ficq komt na juridisch onderzoek van een half jaar tot de conclusie dat aangifte van mishandeling goede kans maakt. ,,Het wordt volkomen onderschat hoe geluidsoverlast de gezondheid van omwonenden schaadt’’, zegt de Amsterdamse advocate. ,,Als je nooit meer doorslaapt dan levert dat zowel fysieke als psychische schade op. Veel omwonenden zijn daar murw door geworden. Het is daarom helemaal niet zo gek om aangifte wegens mishandeling te doen. Ook al is het voor sommigen moeilijk voor te stellen dat iemands gezondheid schade oploopt door de luchthaven. Je stuit soms op onbegrip. Je krijgt soms reacties van : jij vliegt zelf toch wel? Maar de aangifte richt zich niet tegen vliegen, de aangifte richt zich tegen geluidsoverlast.’’
Ficq deed eerder vergelijkbare aangiftes tegen onder meer de tabaksindustrie, tegen Chemours en tegen Tata Steel. Ze doet de aangifte morgen bij het Openbaar Ministerie in Amsterdam.
Secuur
Schiphol Watch financiert de rechtszaak. ,,We hebben heel veel donateurs’’, zegt voorzitter Alfred Blokhuizen. ,,Zo’n 32.000 burgers ontvangen onze nieuwsbrieven. Ficq is door ons benaderd en zij gaat heel secuur en professioneel te werk. Ze heeft het afgelopen half jaar alles uitgezocht, tot aan het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. We betalen haar gewoon, bij haar moet de schoorsteen natuurlijk roken.’’
De stichting vindt dat Schiphol, de Nederlandse staat en vliegtuigmaatschappijen de klachten over gezondheidsproblemen niet serieus nemen. ,,De nacht moet gewoon dicht voor vliegtuigen. Willens en wetens doorgaan op de huidige weg, uit financiële overwegingen iemand pijn doen. Dat kun je mishandeling noemen.’’
Schiphol zegt al tijden hard te werken aan verbetering voor omwonenden. Zo worden vliegtuigmaatschappijen aangemoedigd om stillere vliegtuigen te gebruiken en er is een verbod op ’de meest lawaaiige vliegtuigen’ op komst. Per 1 april wordt vliegen in de nacht tot zes keer duurder dan overdag. ,,Deze aangifte raakt ons dan ook’’, zegt een woordvoerder.
Toevoeging redactie vlieghinder.nl
Lees ook hier op deze site: "Bénédicte Ficq legt uit wat de aangifte tegen de vliegindustrie betekent".
Geplaatst door ir. B. van Marlen uit Uitgeest
Het is mishandeling en slaapverstoring heeft duidelijk negatieve gezondheidseffecten. Vanuit mijn jarenlange studies en analyses kom ik tot de conclusie dat de rammelende handhaving en de geluidmaten met veel te hoge grenswaarden niet toevallig, maar bewust door de overheid zo zijn geformuleerd, met geen ander doel dan de luchtvaart zoveel mogelijk ruimte te geven om te groeien zonder de negatieve effecten op omwonenden voldoende mee te nemen. In deze zin kan men spreken van opzet.
Schiphol zegt al tijden hard te werken aan verbetering voor omwonenden. Zo worden vliegtuigmaatschappijen aangemoedigd om stillere vliegtuigen te gebruiken en er is een verbod op ’de meest lawaaiige vliegtuigen’ op komst. Per 1 april wordt vliegen in de nacht tot zes keer duurder dan overdag. ,,Deze aangifte raakt ons dan ook’’, zegt een woordvoerder.
Daar valt wel wat op af te dingen. Ik leg het u uit. Men beweert een geluidsreductie van 50% te halen met die nieuwe vliegtuigen. Dit is alleen waar als gekeken wordt naar de geluidsenergie in W/m2, maar het menselijke oor hoort ‘logaritmisch’ en om deze reden is de dB-schaal ingevoerd. Met deze schaal wordt het enorme grote bereik in W/m2 (van 10^-12 tot 10^+12) in een beter hanteerbare reeks getallen omgezet. Een halvering van de geluidsenergie komt overeen met 3 dB afname. Dit is nauwelijks hoorbaar. Het oor gaat pas echt een duidelijke vermindering horen bij een afname van ca. 10 dB.
Transavia investeert weliswaar in nieuwe A321s, en mijn recente studie laat inderdaad globaal een afname zien van ca. 3 dB op verschillende locaties (Uitgeest, Burgerveen en Abbenes). Soms iets meer vooral op opstijgers, maar soms ook minder. Wat men er niet bij zegt is, dat het aantal A321s nog heel gering is, en in het geheel nog geen soden aan de dijk zet, dat de vliegtuigen groter zijn (+41 stoelen) en dus bij gebruik met overstappers gaan zorgen voor een stijging van dit aantal (die ook weer moeten vertrekken, dus een vraag naar meer toestellen gaan opwekken). De meest lawaaiige toestellen komen nu nog steeds over als vrachtvliegtuig, ondanks alle mooie verhalen. Een tenslotte gaat het duurder worden niet zoveel uitmaken, want men gaat dit gewoon betalen als vakantieganger.
Dan de verbetering voor omwonenden door ‘aangepaste vliegprocedures’ in de luchtruimherziening. Sommigen zullen er zeker op vooruitgaan, maar daar staat tegenover, dat er heel veel driedubbel worden gepakt onder gekmakende vaste routes. De nieuwe tweederangsburgers, vergelijkbaar met Groningers of toeslagenouders, opgeofferd voor ‘de economie’.
Vind u het gek dat omwonden uiteindelijk zich hebben verenigd in een aangifte tegen mishandeling?