Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Zonnecellen in startbanen en daken Schiphol

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 860 
|
 Haarlems Dagblad 
Zonnecellen in startbanen en daken Schiphol

SCHIPHOL - De PvdA-fractie in de provincie Noord-Holland wil een onderzoek naar de mogelijkheden om zonnecellen aan te brengen in de daken, parkeerterreinen en startbanen van de luchthaven Schiphol.

De PvdA dient daarover vandaag een motie in stemming tijdens de vergadering van Provinciale Staten.

,,De wereldwijde technische ontwikkelingen op het gebied van zonne-energie (o.a. Solar Road) maakt het mogelijk om weg/verhardingen te gebruiken en tegelijkertijd zonne-energie op te wekken. Dde provincie Noord-Holland, TNO en andere partijen zijn al een pilot gestart met een fietspad bij Krommenie van geïntegreerde zonnecellen. In de Verenigde Staten is al een energieopwekkend wegdek is aangelegd’‘, legt Gohdar Massom

,,Bij het opwekken van elektriciteit komt nu vaak nog schadelijke CO2 vrij terwijl zonnecellen milieuvriendelijk stroom opwekken. De luchtvaartsector is mede verantwoordelijk voor de luchtvervuiling in Nederland en Schiphol heeft de ambitie om in de toekomst CO2 neutraal te worden. De aanleg van zonnepanelen op de verhardingen van Schiphol (op het parkeerterrein en later op de start- en landingsbanen) en rond de start- en landingsbanen kan veel voordelen voor de luchthaven met zich mee kan brengen. Je kan ook zonnecellen aanbrengen in plaats van grasland rond de start- en landingsbanen en daarmee maak je het gebied minder aantrekkelijk voor grote vogels zoals ganzen’‘, ziet Massom als voordeel.

Hij wil dan ook dat de provincie in overleg treedt met de luchthaven Schiphol en het Rijk om deze mogelijkheid te onderzoeken voor zonnecellen en zonnepanelen op de parkeerterreinen, op en rond de start- en landingsbanen, taxibanen en de daken van de grote hallen op Schiphol.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Schipholland uit A'dam

Wat een klucht, Schiphol de milieuvriendelijke luchthaven.
Ambities om in de nabije toekomst geluid- en fijnstofneutraal te worden, dat zou pas echt nuttig voor het leefmilieu rondom Schiphol zijn.