Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Zonne-vliegtuig begonnen aan oversteek VS

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1626 
|
 utilities.nl 
Zonne-vliegtuig begonnen aan oversteek VS

De Solar Impulse, het vliegtuig dat volledig op zonne-energie gaat, is begonnen met haar vlucht van San Francisco naar New York. Het Zwitserse vliegtuig laat niet alleen de mogelijkheden van zonne-energie zien, ook herbergt het verschillende innovatieve tecchnologie en lichtgewicht materialen.
Met de Solar Impulse ontwikkelden de Zwitsers Bertrand Piccard en André Borschber het eerste bemande vliegtuig dat dag en nacht zonder brandstof kan vliegen, met als doel enkel aangedreven door zonne-energie een vlucht rond de wereld te maken.Inmiddels hebben ze verschillende etappes afgelegd.
Dankzij de modernste technologieën is een prototype van het vliegtuig, met de spanwijdte van een groot lijnvliegtuig (63,40 meter), niet veel zwaarder dan een middenklasse auto (1.600 kg). 12.000 zonnecellen op het oppervlak van het vliegtuig drijven vier elektrische motoren aan. De zonne-energie voor ’s nachts wordt opgeslagen in lithiumbatterijen, die in totaal 400 kg wegen.
Verschillende bedrijven ondersteunen het initiatief met hoogwaardige technologie.Zo brengt chemiereus Bayer technische knowhow in en zijn hightech polymeermaterialen en energiebesparende lichtgewicht producten ondersteunen. Koolstof nanobuisjes verhogen bijvoorbeeld het batterijvermogen en de sterkte van structurele componenten bij een extreem laag gewicht. Andere mogelijke toepassingen zijn innovatieve kleefstoffen, polyurethaan hardschuimen voor de bekleding van de cockpit en de motoren, en uiterst dunne, doch zeer breukbestendige polycarbonaatfilms en -platen voor de cockpitbeglazing.


Reacties op dit bericht