’Zonder ingrijpen Brussel stort deel luchtvaart in’

door RONALD VEERMAN
AMSTERDAM - Een belangrijk deel van de Europese luchtvaartsector staat op instorten indien Brussel en de EU-lidstaten niet snel ingrijpen en de in grote moeilijkheden verkerende maatschappijen en luchthavens te hulp schieten.
„De politiek kan niet blijven toekijken hoe maandelijks duizenden banen verdwijnen”, aldus topman Schulte van de associatie van Europese luchtvaartmaatschappijen (AEA).
Deze maand werd bekend dat in de Europese luchtvaartsector al meer dan 100.000 banen zijn gesneuveld als gevolg van de crisis, die alleen al dit jaar voor liefst 100 miljoen minder passagiers op de Europese routes zorgt.
„Terwijl de economie langzaam uit het dal klimt, is in de luchtvaart nog absoluut geen sprake van een verbetering. Ten opzichte van het al dramatische 2008 blijven we ook dit jaar in de min”, aldus Schulte, die vooral wijst op de dramatische prijsval van vliegtickets.
„Op dit moment is sprake van een daling van liefst 15%. De fundamenten van de Europese luchtvaartsector beginnen nu echt af te brokkelen. Steeds meer luchtvaartmaatschappijen gaan failliet of kunnen niet zelfstandig verder”, aldus de AEA-topman.
Door de crisis gingen kleine maatschappijen als Sky Europe en Sterling op de fles, kon Alitalia ternauwernood worden gered en werden de bungelende maatschappijen Brussels Airlines en Austrian door Lufthansa opgeslokt. SAS lijkt niet zelfstandig verder te kunnen en vorige week besloten Iberia en British Airways te fuseren omdat ze het individueel op langere termijn niet zouden redden.
Daarnaast schrappen maatschappijen de komende maanden wederom op grote schaal in hun bestemmingen en aantal vluchten, door honderden toestellen werkeloos in de hangar te plaatsen.
In Azië, Zuid-Amerika en het Midden-Oosten pikt de sector langzaam de draad weer op, maar in Europa staan alle seinen nog altijd op rood. Schulte wil daarom zo snel mogelijk een Brusselse luchtvaarttop waar politici en de branche met elkaar om de tafel gaan om te kijken hoe de maatschappijen zo snel mogelijk weer rendabel kunnen gaan draaien.
„Ook in de Verenigde Staten is dat al gebeurd en slaat men de handen ineen. De oprichting van een speciaal gezamenlijk comité maakt een omslag ten goede”, aldus de AEA, die niet om geld vraagt maar wel om betere marktvoorwaarden.
„In Europa gebeurt tot nu toe helemaal niets. Men kijkt toe terwijl de luchtvaartmaatschappijen voor een uiterst gure winter staan”, waarschuwt Schulte. „Ze zijn dit jaar allemaal diep in het rood gedoken en staan er stuk voor stuk slecht voor. Het komend halfjaar dreigen internationaal echt keiharde klappen.”
Bekijk bericht op "www.dft.nl"
Geplaatst door jan Griese uit Amstelveen
Met een afgeslankte luchtvaartsector kan het ook best. Schiphol leefde al jaren boven haar stand.