Platform Vlieghinder Kennemerland
 

’Zonder groei Schiphol geen kans op afstoten’

 |
 Geplaatst door: Ad 
 |
 Bekeken: 772 
|
 Telegraaf 
’Zonder groei Schiphol geen kans op afstoten’

Van een onzer verslaggevers

 
AMSTERDAM, dinsdag
    De Amsterdamse VVD-raadsleden Hans van Straaten en Bora Isik zien niets in het privatiseren van Schiphol als er geen duidelijkheid komt over de groeimogelijkheden van de luchthaven.

      Het op korte termijn verkopen van de overheidsaandelen is zinloos omdat de koper niet weet wat hij voor zijn geld krijgt, voorspellen de twee liberalen in een discussiestuk over Schiphol. De tegenstanders van privatisering krijgen door dit standpunt steun uit onverwachte hoek.
   
Mager

      Op de laatste dag voor het zomerreces besloot de Tweede Kamer tot het verkopen van 49 procent van de aandelen in de NV Luchthaven Schiphol. Een poging van de oppositie om de beslissing uit te stellen, kreeg onvoldoende steun van de rest van de Kamer. Ook het mogelijk ontbreken van de medewerking van de gemeente Amsterdam (eigenaar van 22% van de aandelen) aan de uitvoering van het besluit bracht de politici niet op andere gedachten. Een linkse meerderheid in de gemeenteraad van de hoofdstad wil zeggenschap houden over de luchthaven.
    „Het besluit om de luchthaven deels te privatiseren is uiteindelijk, na jaren van discussies, helaas erg mager uitgevallen”, vinden Isik en Van Straaten. „Een volledige privatisering was veel beter geweest. In het geval van grote ondernemingen, zeker wanneer er veel concurrentie is, is het namelijk onterecht en onnodig wanneer de overheid op de stoel van ondernemer gaat zitten.”

      Het tijdstip bevalt het VVD-duo in ieder geval niet. „Momenteel kan Schiphol namelijk onvoldoende groeien. De landingsbanen kunnen jaarlijks zo’n 600.000 tot 700.000 bewegingen verwerken, maar daarmee zouden de normen zwaar worden overschreden.
    De grens die bij 450.000 vliegbewegingen ligt, wordt vermoedelijk al in 2008 bereikt. Een verdere groei van Schiphol is dan onmogelijk.” Beleggers zouden daardoor geen interesse hebben in de aandelen en de privatisering zou uitdraaien op een flop.

De VVD-raadsleden willen „zeer snel en in ieder geval ver voor 2008” duidelijkheid over de oplossingen die Schiphol in de toekomst wel de mogelijkheden geven te groeien. „Al eerder aangedragen opties als het slopen van een groot deel van de woningen waar sprake is van de ergste overlast, het bouwen van een luchthaven in de zee en het verleggen van een deel van de activiteiten naar Lelystad, moeten daarbij zeer serieus worden bekeken.”
   
Lachwekkend

    Alleen wanneer daar voldoende duidelijkheid over bestaat heeft het zin om de luchthaven daadwerkelijk te privatiseren. „Tot die tijd zou dat zelfs lachwekkend zijn. Geen enkele persoon en geen enkel bedrijf zal ook maar een cent willen steken in een onderneming die ellicht in de toekomst niet meer kan groeien. De aanleiding voor de privatisering, namelijk het verbeteren van de mogelijkheden om kapitaal aan te trekken, is ook uitsluitend aan de orde als een verdere groei van de luchthaven mogelijk wordt gemaakt.”


Reacties op dit bericht

Geplaatst door J.H.Griese uit Amstelveen

Steun uit onverwachte hoek, ja pragmatisch gesproken misschien, maar die VVDers streven wel naar meer groei , analoog aan de Krom VVD in de 2e kamer. Daarbij volledig de beloften van hun oud min Jorritsma volledig aan hun laars lappend: "'De grenzenin de PKB zijn absoluut""
Jan Griese Secr PLRS

Geplaatst door Vos uit Uitgeest

De VVD moet zichzelf eens kritisch bekijken!
Wat dacht je van opheffen die partij?

Wat een ongelovelijk raar landje is dit
toch. In de krant (Noordhollands dagblad)
van 31-08-05 staat dat: korting op OZB bij
overlast windmolens. De Hoge Raad heeft deze
uitspraak gedaan op basis van overlast ver-
-oorzaakt door windmolens op 2,5 kilometer
afstand van een woning.
Hoe vreemd zit het in elkaar wat betreft
de ellende die Schiphol veroorzaakt op ruim
30 kilometer (!) afstand van vele woningen
en dat vaak de hele dag!
Niks geen vergoeding(en), of vermindering
van belastingaanslagen!
Is de Schiphol-Group ook al heilig voor de
'Hoge Raad'?
Advies aan deze 'Hoge Raad': doe uw taak en
maak geen onderscheid, want Schiphol verpest
al jaren, dag en nacht het woongenot van
vele medemensen!

Geplaatst door J.H.Griese uit Amstelveen

Je bedoelt op 2000 feet afstand van de woningen

JanGriese