Platform Vlieghinder Kennemerland
 

‘Zo min mogelijk huizen in Haarlemmermeer’

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 809 
|
 Haarlems Dagblad 
‘Zo min mogelijk huizen in Haarlemmermeer’

HAARLEMMERMEER - Het kabinet Balkenende wil ‘zo min mogelijk’ woningen bouwen in Haarlemmermeer. Zo hoeft Schiphol ook zo min mogelijk beperkingen te worden opgelegd en kan de luchthaven zijn mainportfunctie beter vervullen. De Haarlemmermeerse VVD-wethouder M. Bezuijen zegt dat hij over ‘signalen’ beschikt dat het kabinet ongeveer dit standpunt in zal nemen in de nota’s Ruimte en Mobiliteit, die over enige tijd verschijnen.

Bezuijen is hierover zeer bezorgd. Als de informatie van zijn bronnen klopt, dan zou dat rampzalig zijn voor Haarlemmermeer, zegt hij, omdat de gemeente zich dan niet of nauwelijks kan ontwikkelen. ,,Het zijn nog maar geruchten, er staat nog niets op papier, maar ik heb redenen om aan te nemen dat het kabinet op dit moment inzet op de ‘groot-Almere-variant’. Dat zou betekenen dat Haarlemmermeer geen grotere woningbouwopgave meer krijgt.’‘

Uit de zogenaamde Noordvleugelconferentie in september, een samenkomst van bestuurders in het noordelijke deel van de Randstad kwam het getal van 19.000 woningen voor Haarlemmermeer uit de bus rollen, te bouwen in de periode tussen 2010 en 2030. Het eventuele nieuwe cijfer, kent wethouder Bezuijen niet. Hij bezigt de term ‘zo min mogelijk’. Bezuijen wil de komende periode proberen ‘Den Haag’ van de groot-Almere-variant af te houden. Zelf blijft hij uitgaan van de Noordvleugelconferentie waarin, zo zegt hij, geen ongebreidelde maar juist een uitgebalanceerde groei in de polder is overeengekomen. ,,Het gaat niet alleen om woningbouw, maar ook om voorzieningen, leefbaarheid, om bereikbaarheid en nog een heleboel andere zaken.’‘

Zouden de signalen uit Den Haag worden bewaarheid, stelt Bezuijen, dan krijgt Haarlemmermeer een ‘zeer eenzijdige economische ontwikkeling’ opgedrongen. Alles draait dan om Schiphol, zegt hij en Haarlemmermeer krijgt dan meer lasten dan lusten. ,,De mensen die er werken, wonen dan in Almere.’’ Het woonwerkverkeer wordt dan een Haarlemmermeers probleem, denkt hij. De wethouder wil ‘een breed regionaal signaal’ afgeven dat het kabinet de verkeerde kant uit denkt. Hoe hij dat gaat organiseren, weet hij nog niet.

De wethouder hield gisteravond in de raadscommissie ruimte en groen de verschillende Haarlemmermeerse fracties voor dat zij verkeerd bezig zijn. Bezuijen maakte de raadsleden deelgenoot van zijn zorgen over de ontwikkelingen in Den Haag na een uitvoerige discussie over het nut en de procedurele aspecten van de Noordvleugelconferentie. ,,Wij moeten niet in eigen cirkels ronddraaien terwijl de buitenwacht keihard doorloopt’‘, aldus Bezuijen, die met groeiende ergernis het gehakketak in de raadzaal aanhoorde. Volgens raadslid P. Boerman (GroenLinks) bewijzen de ontwikkelingen in Den Haag juist dat ondanks de conferentie over de toekomst van de noordelijke randstad er ‘over ons wordt beslist’ en dat er niet mét Haarlemmermeer wordt gepraat.

Volgens Bezuijen echter ontslaat welk kabinetsstandpunt dan ook de gemeenteraad niet van de plicht met een eigen visie op de toekomst van ‘onze polder’ te komen.,,Anders dreigt het beeld te ontstaan dat Haarlemmermeer op slot gaat en dat is funest.’’ PvdA-raadslid J. Nobel beet Boerman vervolgens toe dat Haarlemmermeer het geluid dat GroenLinks nog wel eens afgeeft, namelijk dat 19.000 huizen een maximum is, op dit moment kan missen als kiespijn. Dat is immers allemaal koren op de molen van het kabinet.

Wim Koevoet
dinsdag 02 december 2003


Reacties op dit bericht