Platform Vlieghinder Kennemerland
 

‘Zalm zette Amsterdam onder druk’

 |
 Geplaatst door: Ad 
 |
 Bekeken: 1302 
|
 www.nu.nl 
‘Zalm zette Amsterdam onder druk’

AMSTERDAM - Voormalig minister Gerrit Zalm van Financiën dreigde financiële bijdrages aan Amsterdam in te trekken, toen bleek dat de hoofdstad niet wilde meewerken aan de beursgang van Schiphol. Dat zegt de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher.

De wethouder van de hoofdstad stelde dat in een interview met de Volkskrant, dat het dagblad zaterdag heeft gepubliceerd.
Volgens Asscher voerde de minister, en met hem een aantal topmannen uit het bedrijfsleven, grote druk op hem uit.

Steun

Asscher beschrijft in het interview hoe hij als beginnend wethouder van onder meer economische zaken en financiën aan de minister moest meedelen dat Amsterdam de steun aan de beursgang van Schiphol zou intrekken. De wethouder noemt Zalm in het interview ‘‘intelligent, volhardend en gewiekst’‘.

Asscher maakte naar eigen zeggen toen ook kennis met het ‘old boys network’. Jan Kalff, voorzitter van de raad van commissarissen van Schiphol en voormalig topman bij ABN Amro, was woest, zegt Asscher in het interview.

Schandelijk

‘‘Meneer Asscher, ik heb in 27 jaar bedrijfsleven nog nooit zoiets schandelijks meegemaakt. U hebt geen idee wat voor schade u aanricht bij het bedrijf Schiphol’‘, zo herinnert Asscher zich het telefoongesprek met Kalff. Ook werd Asscher opgebeld door toenmalig ABN Amro directeur Rijkman Groenink.

Asscher heeft in het interview geen goed woord over voor het netwerk dat volgens hem de dienst uitmaakt. ‘‘De minachting en de onderschatting van de politiek die dat netwerk uitstraalt, vond ik schokkend’‘, zegt Asscher.

Risico

Volgens de wethouder zijn de afwegingen voor de beursgang van Schiphol vertroebeld, omdat er zowel politiek kapitaal als ‘echt’ kapitaal in zit. ‘‘Het is een risico als die netwerken zo nauw zijn verweven. Daar ben ik van geschrokken. Ik ben er linkser van geworden’‘, aldus de wethouder.

Onder de indruk was hij ook, door zijn eerste ontmoeting met Zalm, van zijn ‘‘vuurdoop’‘. ‘‘Onzekerder of ik het wel kon, wethouder zijn van Amsterdam, heb ik me daarna niet meer gevoeld’‘, bekent Asscher.

 

 

Bekijk bericht op "www.nu.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Jos uit Den Haag

Is dat de reden dat Lodewijk Asscher geen Economische Zaken meer in zijn portefeuille heeft? Teveel druk van alle kanten waardoor hij geen overzicht meer hield en er dingen gebeurden, die het daglicht niet konden velen?
Het is jammer dat hij dat toen al niet naar buiten heeft gebracht. Dat had het handelen van B&W duidelijker gemaakt.
De reden dat niet te doen is een interessante, niet waar?

Geplaatst door jh Griese uit Amstelveen

Het was destijds al ergduidelijk, dat Zalm veel druk uitoefende. Nu komen daar de machinaties van de ABN bestuurders bij. Onvoorstelbaar, maar waar ! Het blijft daarominterssant,dat huidig Schiphol directeur Nijhuis privatisering geheel niet nodig vond . Snapt u het nog ?

Geplaatst door Fiet uit NULL

Het is goed dat zo'n belangrijk politicus uit Amsterdam een boekje open doet over die kliek uit 't bedrijfsleven die ons regeert. En niet alleen over Schiphol. Politici worden (helaas soms zélf maar al te graag) door geld en macht gemanipuleerd en soms ronduit gechanteerd.
Helaas van alle tijden, alhoewel ik vind dat het in deze tijd niet meer kan. Politici moet je kunnen vertrouwen.

Geplaatst door Eduardo de Canaille uit Amsterdam

Politici moet je kunnen vertrouwen.....

Naïeve clown !