Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Zalm: Voorrang Amsterdam bij aandelenverkoop

 |
 Geplaatst door: Ad 
 |
 Bekeken: 1058 
|
 Telegraaf 
Zalm: Voorrang Amsterdam bij aandelenverkoop

Van onze parlementaire redactie

 
  DEN HAAG, maandag
    Minister Zalm (Financiën) wil de gemeente Amsterdam voorrang geven bij de verkoop van aandelenSchiphol.

      De VVD-bewindsman geeft de stad op die manier de mogelijkheid om te investeren. Amsterdam bezit 21 procent van de aandelen. Die kunnen volgens Zalm „vele honderden miljoenen” opbrengen.
    Verkoop van de Amsterdamse aandelen zou betekenen dat het Rijk minder aandelen-Schiphol van de hand kan doen, omdat is afgesproken dat maximaal 49 procent wordt verkocht.

Zalm wees erop dat de linkse partijen in Amsterdam wel hun verzet tegen de verkoop van het belang in Schiphol moeten opgeven.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Rob uit NULL

met spiegeltjes kraaltjes en stroop met koek..... Meneer Schaefer zei het eens al "in gelul kan je niet wonen"
wat had de man gelijk zeg....Zalm; niet zeiken links geeft die aandelen niet op
(komt er uit die hoek eindelijk ook eens iets nuttigs voort)

Geplaatst door AN uit Amsterdam

Als Amsterdammer mag ik morgen voor de Gemeenteraad alsook voor de deelraad kiezen.
De gemeenteraad is ook vertegenwoordigd op stemwijzer.nl.

Stelling 16 in de stemwijzer is:
"Amsterdam moet zijn aandelen verkopen zodat Schiphol kan worden geprivatiseerd."

Nadat de stemwijzer volledig is ingevuld kun je je keuzes vergelijken met die van elke deelnemende partij. Als ik hier de huidige zittende partijen ga vergelijken op deze stelling dan valt mij op dat slechts de VVD en D66 vóór verkoop zijn (d.w.z. het eens zijn met bovenstaande stelling).

Huidige samenstelling is:

PvdA 15 zetels
VVD 9 zetels
GroenLinks 6 zetels
CDA 4 zetels
SP 4 zetels
D66 3 zetels
Leefbaar Amsterdam 2 zetels
AmsterdamAnders 1 zetel
Mokum Mobiel 1 zetel

Oftewel, van de 45 zetels zijn (theoretisch) slechts 12 voor verkoop.
Het zal mij benieuwen wat dit wordt.

Overigens: op dit moment zijn er voor gemeenteraad Amsterdam 35798 stemadviezen verstrekt. Daarvan geeft 62% aan het oneens te zijn met bovenstaande stelling, 20% is neutraal en slechts 16% is het eens.

Geplaatst door OB uit Castricum

Begrijpen doe ik dit niet

Wat hier verhandeld wordt is bezit van de gemeenschap, dus eigendom van zowel linkse, als van rechtse burgers.
De minister vertegenwoordigt beiden.

Hoe kan hij dan, of hij nu links of rechts is, de wijze van verkoop van algemeen eigendom gebruiken om, vlak voor een gemeenteraadsverkiezing ook nog, een gemeente bedreigen hen te benadelen op grond van het feit dat daar linkse kiezers het niet met hem eens zijn?

Kan iemand uitleggen waarom dit kan? Dus niet een politieke mening geven, maar een onafhankelijk oordeel.

Mijn eigen gevoel zegt me dat dit niet in de haak is, en dat de minister-president hier op grond van normen en waarden zou moeten ingrijpen.

Zelfs al is er een juridische rechtvaardiging, wat ik niet kan geloven, je rechtsgevoel zegt je dat dat dan een miskleun van het recht moet zijn, niet van je gevoel. Hij doet er in ieder geval niets aan om het vertrouwen in deze regering te bevorderen. Of hoort het bij de 'oorlog' die ineens mag.

Geplaatst door J.H.Griese uit Amstelveen

Olav, Ik ben het zeer met je eens. Wat Zalm doet is politiek via machtspelletjes bedrijven, koehandel dus. En niet regeren op basis van democratische argumenten.
Enfin, ik ben zeer benieuwd naar de uitslagen van de gemeenteraads- verkiezingen , maar eigenlijk nog benieuwder naar de uitslag van die van volgend jaar.

Jan Griese

Geplaatst door Olav Bijvoet uit Castricum

De schrijvers vergeten dat het de Amsterdamse gemeenteraad is die beslist en niet de partijen.

Verder snap ik ook niet in welk opzicht Amsterdam niet gelijk staat met willkeurig welke andere koper. Amsterdam is het Rijk toch niet?

Het is allemaal erg onduidelijk.

Geplaatst door Erwin von der Meer uit Castricum

Beste Olav,
De 21 % aandelen die de Gemeente Amsterdam in handen heeft is eigendom van de Gemeente Amsterdam. Zalm wil privatiseren en geeft Amsterdam de eerste mogelijkheid om haar aandelen te gelde te maken om daarmee aansluitend leuke investeringen te kunen doen. Het Rijk heeft een ander aandelenpakket dat zij ook kan verkopen in het geval dat Schiphol wordt geprivatiseerd. Als het Rijk en de Gemeente Amsterdam beide al hun aandelen willen verkopen zou men in totaal een minderheidsbelang overhouden en dat wil Zalm niet. Dus geeft hij Amsterdam de eerste keuze om al haar aandelen te verkopen, maar dan moet links in Amsterdam niet meer zeuren. Voor wat hoort wat. Ik weet niet of dit echt onrechtvaardig is.

Geplaatst door Gerard uit NULL

Erwin, in de gewone mensenwereld noemt men zoiets 'omkopen' en daar is het strafbaar. Zalm staat kennelijk boven de gewone mens en mag links Amsterdam kennelijk straffeloos proberen om te kopen. Het lijkt bijna op afpersen. Erwin, ik ben het -dus- volstrekt en zeer fundamenteel met je oneens. Principes gooi je niet overboord wegens tijdelijk geldgewin. Poging tot omkopen is gewoon laakbaar en strafbaar.

Geplaatst door J.H.Griese uit Amstelveen

Ik denk dat ik het met Gerard eens ben.
Dit riekt naar omkopen en/of machtsdruk.
Of is het machtsmisbruik?

Jan Griese
PS Uiteraard beslist de a.damse gemeente raad.