Zakenbank sombert over toekomst luchtvaart
AMSTERDAM - Air France-KLM en een aantal andere Europese luchtvaartmaatschappijen zien het koersdoel van hun aandelen flink teruggeschroefd worden door analisten van de zakenbank Morgan Stanley, die ervan overtuigd zijn dat de stijgende brandstofprijzen hun winsten zullen aantasten.
Air Berlin, de op drie na grootste prijsvechter van Europa, komt er het meest belabberd vanaf. De analisten halveren het koersdoel nagenoeg, van 4 euro naar 2,01 euro. Dat van concurrent EasyJet is teruggezet van 310 pence naar 259 pence, terwijl Air France-KLM een verlaging van het koersdoel van 17,40 euro naar 16,47 euro voor zijn kiezen krijgt, aldus persbureau Bloomberg.
Ook British Airways ontspringt de dans niet, voor deze maatschappij heeft Morgan Stanley een koersdoelverlaging van 160 pence naar 149 pence in petto.
Mislukkingen
Tenminste 24 luchtvaartmaatschappijen hebben dit jaar met mislukkingen te maken. Het recordpeil van de brandstofprijzen eet letterlijk hun winst op, terwijl ook de wereldwijde economische vertraging hen parten speelt. Verschillende Europese bedrijven hebben al aangekondigd hun capaciteit naar beneden bij te stellen om de problemen het hoofd te kunnen bieden.
In de Verenigde Staten zijn de luchtvaartmaatschappijen Northwest Airlines en Air Canada dinsdag toegevoegd aan de groeiende lijst bedrijven die van plan zijn vliegtuigen aan de grond te houden, capaciteit te reduceren en in sommige gevallen banen te schrappen in de herfst en winter, meldt the Wall Street Journal.
Noodklok
Veel bedrijven schrijven bepaalde vluchten af als niet-winstgevend, hoewel de prijs voor tickets continu stijgt.
De overkoepelende Amerikaanse organisatie voor de luchtvaart, Air Transport Association, heeft dinsdag de noodklok geluid over het effect van de ongekend hoge brandstofprijzen. Volgens de associatie kunnen deze de industrie in gevaar brengen en uiteindelijk schade toebrengen aan de bredere economie.
Geplaatst door Ton uit NULL
Gelukkig maar.