Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Wethouder Bezuijen: blij voor bewoners Floriande, maar kwalijke rol Schiphol

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 750 
|
 Hoofddorpse Courant 
Wethouder Bezuijen: blij voor bewoners Floriande, maar kwalijke rol Schiphol

HOOFDDORP - Wethouder Michel Bezuijen van Ruimtelijke Ordening is blij dat de 380kV-hoogspanningsleiding bij de wijk Floriande toch ondergronds wordt aangelegd. Dat zei hij donderdag na het debat in de Tweede Kamer over de kwestie. “Dit is voor de bewoners een goede beslissing.”

Veel minder te spreken was de wethouder over de rol die Schiphol volgens hem heeft gespeeld in de hele procedure. “Wij gaan zeker nog een stevig robbertje vechten met Schiphol. Zoals de luchthaven zich heeft opgesteld, kan echt niet. De minister en de Tweede Kamer hebben samen een procedure voor een Planologische Kernbeslissing (PKB) doorlopen, maar toen heeft Schiphol niets van zich laten horen. De Kamer heeft toen voor de oostkant gekozen. Schiphol heeft pas in maart 2010 een brief geschreven, waarin stond dat ze zich zorgen maakten over de vliegveiligheid.”

Volgens Bezuijen is de keuze voor het westtracé definitief. “Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft zich uitgesproken. Dit wordt niet meer teruggedraaid. We zullen nu moeten afwachten hoe het tracé precies gaat lopen.” In tegenstelling tot minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu is Michel Bezuijen dat de ontwikkeling van de Westflank voorbij is. “Bij Floriande komt de 380kV weliswaar onder de grond, maar de masten komen wel dwars door het gebied van de Westflank. Dan kun je wel vergeten dat je daar een goed project van de grond krijgt. Wij nemen in elk geval geen enkel initiatief meer.”

Ook Willem Vraets van het actiecomité 380nee is goed te spreken over de uitkomst van het debat in de Tweede Kamer. “Maar we kunnen zeker niet achterover gaan leunen. We moeten goed in de gaten houden hoe het tracé precies gaat lopen. Voor hetzelfde geld komen de kabels in de sloot achter onze wijk.”

Vraets heeft nog een kleine hoop dat er alsnog voor het oosttracé wordt gekozen, met name omdat enkele partijen in de Tweede Kamer erop hebben aangedrongen een definitieve beslissing uit te stellen. De ongeveer 200 inwoners van Floriande zijn donderdag in elk geval niet voor niets naar Den Haag gekomen. Een deel ervan kon het Tweede-Kamergebouw. Zij kregen buiten als troost iets te drinken van de lobbyist bij de Tweede Kamer van de provincie Noord-Holland.

Ook de ongeveer 80 bewoners van Hoofddorp-Oost en Noord die donderdag naar de Tweede Kamer waren gereisd, waren tevreden. Volgens actievoerder Jos Koeckhoven is het verheugend om te zien dat de twee verantwoordelijke ministers gevoelig zijn gebleken voor de argumenten om de hoogspanningsleiding niet aan de oostkant van Haarlemmermeer aan te leggen.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Gerard uit NULL

Wanneer komt de overheid eens tot het besef dat de regio Schiphol, en Schiphol de regio op slot zet. Dit is het zoveelste bewijs daarvan, het is een klassieke verlies-verlies situatie. Buig het nu eens om in een win-win situatie: verhuis Schiphol naar de Noordzee; dat schept werkgelegenheid en potentieel onbeperkte groei voor Schiphol én het geeft de regio ruimte om te organische door te groeien. Dúrf eens op lange termijn te denken!