Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Werkgroep pleit voor nulgroei van Schiphol

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 1245 
|
 nulgroeischiphol.nl 
Werkgroep pleit voor nulgroei van Schiphol

Amsterdam – Volgens klimaatonderzoekers kan nog maar een kwart van de resterende olie, gas en kolen worden verstookt om de opwarming van het klimaat tot twee graden te beperken. Meer opwarming is onveilig, aldus Nature van eind april 2009. Bij het huidige gebruik zal deze voorraad al in 2020 opgebruikt zijn.  Om dit te voorkomen kan alle transport over land en zee in afzienbare tijd op schone energie overgaan, maar voor vliegtuigen is dat uitgesloten. Onbelemmerde groei van de luchtvaart en luchthavens wordt daardoor zeer onwaarschijnlijk, zegt de werkgroep Nulgroei Schiphol. De uitbreidingen van Schiphol en Lelystad kunnen beter worden opgeschort om onnodige kapitaalvernietiging te voorkomen.

Als Schiphol toch doorgroeit, zal een stagnerende mondiale luchtvaartgroei over een aantal jaren extra economische risico’s in de luchtvaartsector en de regio veroorzaken. De provincie Noord-Holland wil nu nog de groei van Schiphol sterk bevorderen. Zij streeft naar de vestiging van ondernemingen in de ‘concurrerende Randstad’ die in hoge mate gebruik maken van luchtvaartverbindingen. Schiphol is dan niet meer de motor van de economie, maar de economie moet voortaan Schiphol aandrijven. Terwijl de wereld en onze regering streven naar geleidelijke afschaffing van aardolie, zouden Noord-Holland en de NV Luchthaven Schiphol juist het gebruik van de klimaatonvriendelijke kerosine aanjagen. In dit vestigingsklimaat wordt de regionale werkgelegenheid eenzijdig, klimaatonvriendelijk, conjunctuurgevoelig en instabiel. Het succes van de regio wordt verbonden aan slechts één luchtvaartmaatschappij, namelijk AirFrance/KLM. Die kan besluiten voortaan Parijs als hub te gaan gebruiken, wat desastreuze gevolgen heeft in een regio die dan vooral op luchtvaart is gefocust.

De werkgroep concludeert uit een studie dat beheerste nulgroei van Schiphol minder economische nadelen en vooral voordelen heeft voor een duurzame samenleving. De regionale economie krijgt bij nulgroei van de luchtvaart meer kansen om klimaatvriendelijker te worden. De werkgelegenheid blijft stabiel en divers. Groei van de werkgelegenheid is niet nodig, omdat volgens het Centraal Planbureau over een paar jaar de beroepsbevolking niet meer toeneemt. Met nulgroei kan de luchtvaartsector zich geleidelijk voorbereiden op een nabije toekomst, waarin luchtvaart en kerosinegebruik steeds meer onder druk komen te staan.

De werkgroep heeft de samenvatting en conclusies van haar studie op 13 mei aangeboden aan de regering en de provincie Noord-Holland. Ze zijn gepubliceerd op www.nulgroeischiphol.nl

Bekijk bericht op "nulgroeischiphol.nl"

Reacties op dit bericht