Platform Vlieghinder Kennemerland
 

‘Wederuitvoer (o.a via Schiphol - red.) voegt weinig toe aan Nederlandse economie’

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 1600 
|
 nu.nl 
‘Wederuitvoer (o.a via Schiphol - red.) voegt weinig toe aan Nederlandse economie’

AMSTERDAM - De toegevoegde waarde van wederuitvoer aan de Nederlandse economie is relatief laag. Dat is per euro slechts 8 cent, terwijl de export van eigen producten per euro maar liefst 54 cent bijdraagt aan het bbp.

Dit blijkt dinsdag uit cijfers van het CBS over 2011. En dat terwijl het aandeel van de wederuitvoer van de totale goederenexport van Nederland juist stijgt.

Waar in 1995 nog een derde (33 procent) van de totale Nederlandse export bestond uit wederuitvoer, is dit in 2011 gestegen tot bijna de helft (48 procent).

Uit de berekeningen blijkt dat de totale toegevoegde waarde van de uitvoer van Nederlandse producten met 110 miljard euro (18,2 procent van het bbp) bovendien ruim zeven keer hoger ligt dan de toegevoegde waarde van de wederuitvoer (2,5 procent van het bbp). De totale goederenuitvoer kwam in 2011 uit op een bedrag van 397 miljard euro.

Vooral via de havens in Nederland en de luchthaven Schiphol worden veel producten uit het buitenland doorgevoerd naar andere Europese landen. Het kan dan gaan om bijvoorbeeld computers uit China die worden doorverkocht naar Duitsland.

Beweeg de cursor over de lijn van deze grafiek om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen


Verdere afname

Dat de Nederlandse economie in de afgelopen jaren relatief goed draaide in vergelijking met andere Europese economieën, is voornamelijk te danken aan de export. Andere belangrijke indicatoren zoals de werkloosheid en de consumentenuitgaven wijzen al lange tijd de verkeerde kant uit, zo is in de afgelopen kwartalen gebleken.

In totaal is de bijdrage van de goederenexport 20,9 procent in 2011 van het bbp. Dat was in 2009 nog 29 procent.

Minder goed

Dat het aandeel wederuitvoer in de export in de afgelopen jaren toeneemt, is dus eigenlijk minder goed voor de Nederlandse economie. Ons land zou er juist bij gebaat zijn als de export van eigen producten zou toenemen.

Maar uit de cijfers over 2012 blijkt tot nu toe juist dat de uitvoer van Nederlandse producten alleen nog maar verder is gekrompen. Dit daalde in het derde kwartaal met 1,7 procent, terwijl de wederuitvoer juist met 3,9 procent steeg.


Reacties op dit bericht