Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Website wijst kopers op herrie Schiphol

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 1031 
|
 IJmuider Courant 
Website wijst kopers op herrie Schiphol

SCHIPHOL - Iemand die een woning koopt in Noord-Holland kan straks niet meer zeggen dat hij niet wist dat er vliegtuigen zouden overkomen.

Half december wordt een website gelanceerd waarop iedereen per postcode kan zien hoeveel geluidsoverlast er is. Dat gemiddelde is gebaseerd op de afgelopen drie jaar. De site wordt ondergebracht op die van het bewoners aanspreekpunt Schiphol (BAS) en is indertijd afgesproken aan de Tafel van Alders.

De provincie vindt de website belangrijk omdat in de afgelopen jaren te vaak mensen een woning kochten en er pas achteraf achter kwamen dat daar regelmatig vliegtuigen overkomen. Die gingen daarover klagen. Er waren zelfs verhalen over makelaars die eerst Schiphol belden om te informeren welke startbanen in gebruik waren en daarop hun bezichtigingen afstemden. ,,Ik heb het idee dat dat beeld wat overtrokken is, maar de voorlichting kan beter. Met de twee grootste makelaars in de regio hebben we al afgesproken dat zij hun klanten gaan wijzen op de nieuwe website. Er is ook gesuggereerd om in de koopovereenkomst op te nemen dat de koper op de hoogte is van eventuele geluidsoverlast, maar dat gaat me te ver’’, stelt gedeputeerde Tjeerd Talsma (PvdA) zijn grenzen.

Nu al worden kopers op de website de provincie geattendeerd op de luchthaven. ,, Heeft u woonplannen in een gemeente die ligt in de buurt van Schiphol of een van de naderings- of vertrekroutes van de luchthaven? Dan kunt u bij uw nieuwe huis in mindere of meerdere mate te maken krijgen met geluid van startende, landende of overvliegende vliegtuigen. De ene persoon heeft meer last van dat geluid dan de ander. Het is zaak om u van tevoren goed te informeren over dit onderwerp, zodat u weet wat u kunt verwachten. Omdat hinder een kwestie van beleving is, is het aan te raden om op verschillende dagen en tijdstippen een bezoek te brengen aan de woning of wijk die u op het oog heeft, zodat u zelf de situatie ter plekke kunt beoordelen’’, adviseert de provincie.

Overigens is het nog beter om te voorkomen dat er woningen worden gebouwd die pal onder een startbaan liggen, benadrukt Talsma, die behalve Schiphol ook ruimtelijke ordening in zijn portefeuille heeft.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door webbeheer uit NULL


Geplaatst door Jaap uit Bussum

Wat is de waarde van zo'n label? Vandaag woon je nog rustig maar morgen kun je onder een drukke luchtroute wonen. Als je op de site van www.bezoekbas.nl kijkt, zie je dat er overal in een straal van 50 km om Schiphol over lawaai geklaagd wordt. Dat hele gebied is dus besmet. Als je er dus zeker van wilt zijn dat je vliegtuiggeluid vrij woont, moet je hier niet meer wonen. Wel even oppassen dat je weer niet te dicht bij de airports Rotterdam, Eindhoven, Eelde, Twente, Maastricht, Lelystad (heb ik ze nu allemaal)gaat wonen, want die worden steeds drukker met goedkope vluchten om het netwerk van Schiphol te kunnen laten groeien. Totdat de brandstof- en milieukosten zo hoog worden, dat de groei in een krimp omslaat....

Geplaatst door j.h. griese uit Amstelveen

Jaap wijst hier op het grote probleem. Men weet morgen niet, waar men nu weer zal gaan vliegen. Voorbeeld : Woonwijk de Aker. Koophuizen zouden als voorbeelden dienen, van zeer milieuvriendelijk.... Geen herrie etc. Nu vliegt mendaar de pannen,of ios het de sedum, van de daken, met dank aan de dorpsarts. En Jaap MEMO: de eindconclusie van RIVM/TNO 1998 ,prof Passchier: in een straal van 25 km rond schiphol wordt 1 op de 4 burgers ernstig gehinderd door schiphollawaai. De engelsen inderdaad zijn zich beter bewust vande schadelijkheid van herrie en uitstoot !

Geplaatst door V.O.S. uit NULL

Verloedering. Onder. Schipholbeleid.


" De engelsen inderdaad zijn zich beter bewust vande schadelijkheid van herrie en uitstoot ! "

De beleidsmakers alhier, zijn zich er ook wel van bewust, maar hebben maling aan de burgerij! Men gaat hier enkel voor het geld!