Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Wachttijden langer voor luchtreizigers

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 961 
|
 Telegraaf 
Wachttijden langer voor luchtreizigers

door Arnold Burlage

SCHIPHOL -  Ondanks het sterk dalende aantal luchtreizigers, 10 tot 12 procent als gevolg van de economische crisis, blijven de rijen bij de paspoort- en veiligheidscontroles op Schiphol groeien.

De komende maanden worden speciale ‘scouts’ ingezet om passagiers in de rijen geestelijke bijstand te verlenen met voorspellingen van de wachttijd. De directie van Schiphol gaat na nieuwe trieste dieptepunten in het afgelopen weekeinde opnieuw druk uitoefenen bij de Koninklijke Marechaussee en ook bij de vliegmaatschappijen om meer personeel in te zetten.

Beloften

De ministeries van Justitie en Defensie hebben dat de laatste jaren bij herhaling toegezegd. In de praktijk zijn die beloften nauwelijks ingelost. Zo wordt met besparingen verdiend aan de crisis.

De grootste ergernis veroorzaken de onbezette paspoortcontrolebalies. Reizigers staan soms tot buiten het gebouw in de rij te wachten om doorgelaten te worden naar de vliegtuigen.

Passagiers klagen steen en been over de wachttijden, temeer omdat zij de veiligheidscontroles zelf moeten betalen met toeslagen, de zogenaamde security charges, die in de ticketprijs worden begrepen.
“Het is allemaal inderdaad niet leuk voor de passagiers”, erkende gisteren Schiphol-directiewoordvoerdster Mirjam Snoerwang. Zij onderstreept dat het een uitdrukkelijk speerpunt is van de nieuwe luchthaventopman Jos Nijhuis om zo Schiphol klantvriendelijker ter maken. “Het geldt naast de paspoortcontroles ook voor de veiligheidscontroles. Al zijn rijen helaas niet altijd te voorkomen. Vriendelijkheid maakt veel goed”, aldus de Schipholzegsvrouw.

De hygiëne bij die veiligheidscontroles krijgt naar aanleiding van kritiek in deze krant ook extra aandacht. Nu moeten bijvoorbeeld vrouwen de schoenen uitrekken en blootsvoets over de smerige plavuizenvloer waarop ook passagiers met open wonden aan hun voeten lopen. “De virologen zijn elke avond op de tv om te waarschuwen dat we extra op onze hygiëne moeten letten, onder meer met het oog op de Mexicaanse griep. Op Schiphol is daarvan kennelijk bij de veiligheidscontroles nog niet gehoord”, luidt samengevat een veelgehoorde klacht.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Els uit Castricum

Mensen, een goede reis! Geniet ze!