Waarom je beter niet werkt in het vliegtuig
Wie de volgende keer in het vliegtuig stapt, heeft het perfecte excuus om zijn laptop en werkdossiers aan de kant te leggen. “Reizen met het vliegtuig maakt het moeilijker om na te denken”, waarschuwt de Britse luchtvaartarts David Gradwell. Dat komt omdat de luchtdruk daar lager is, waardoor het brein minder gebruik kan maken van de zuurstof in de lucht en dus minder goed werkt.
Als een vliegtuig zich op 12.000 meter bevindt, dan is de luchtdruk in de cabine even groot als die buiten op een hoogte van 1.800 à 2.500 meter. “We weten dat het leervermogen aangetast wordt op die hoogte, net als de prestaties van recent geleerde taken. Je moet in een vliegtuig dus niet de belangrijkste beslissing van je leven nemen”, vindt professor Gradwell van het King’s College in Londen.
Het is echter niet zo dat ook de uitvoering van goed geoefende taken aangetast zal worden op een bepaalde hoogte. “Als je regelmatig een kruiswoordraadsel oplost, dan zal je dat ook in de lucht kunnen. Maar als dat iets nieuws is voor jou, dan zal je het waarschijnlijk minder goed doen”, denkt de professor.
Dat verklaart waarom het denkvermogen van piloten niet wordt aangetast: zij worden opgeleid in een simulator en raken gewend aan de taken die ze in de lucht moeten uitvoeren. Maar voor de rest van ons geldt: ga rustig zitten, lees, kijk naar een filmpje en ontspan.
Door: Lien Buyck