Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Vrij baan groei Schiphol

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 781 
|
 De Telegraaf 
Vrij baan groei Schiphol

Raad adviseert sloop van hele woonwijken Vliegroutes in rechte lijn

door Van een onzer verslaggevers
AMSTERDAM - De gemeenten rond Schiphol zijn verbijsterd over het rapport van de Raad voor Verkeer en Waterstaat over de toekomst van de luchthaven.

Het belangrijke adviesorgaan van het kabinet stelt dat Schiphol tot tweemaal de huidige omvang moet kunnen doorgroeien in het belang van de luchthaven zelf, de Nederlandse luchtvaart en de Nederlandse economie. Daartoe dienen hele wijken van omliggende gemeenten te worden gesloopt, aldus het advies aan staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen (Verkeer).
Zeuren

Omwonenden van de luchthaven zullen contractueel verplicht worden gesteld niet te zeuren over geluidsoverlast.

Burgemeester Ellen van Hoogdalem-Arkema van de bedreigde gemeente Haarlemmerliede-Spaarnwoude is woedend: “Halve woonwijken slopen! Waar moeten al die mensen heen?”. Ook in met sloop bedreigde Badhoevedorp is de weerstand groot. “De plannenmakers staan wel heel ver van de werkelijkheid. Je gaat geen huizen opofferen voor groei van de luchthaven. Er is al genoeg gebied verloren gegaan”, aldus Dick van Rooijen van de dorpsraad Badhoevedorp.

Ook CDA, VVD en D66 in de Tweede Kamer zien helemaal niets in het plan.

Dwangbuis

De bewoners moeten verder volgens het advies wel worden gecompenseerd en het huidige systeem van geluids-, milieu- en veiligheidsnormen moet drastisch worden aangepast. Onze grootste luchthaven verdraagt volgens de raad “geen sterke remming van de groei”. De raad stelt dat Schiphol nu gevangen zit in een dwangbuis van regels. Schiphol heeft de fysieke ruimte om tot 2020 te kunnen uitgroeien tot 600.000 à 700.000 vluchten per jaar. In 2004 waren dat er nog 403.000.


Reacties op dit bericht